Radionica o kolektivnom pregovaranju u Vukovaru

Druga radionica o važnosti kolektivnog pregovaranja u sklopu projekta „Sindikati za pravedan oporavak“, kojeg vodi Sindikat novinara Hrvatske u suradnji s Europskom federacijom novinara, održana je u Vukovaru 17.10.2022. Polaznici radionice bili su novinari  Hrvatskog Radio Vukovara, Radio Dunava, HR Turizma te dopisništva HINA-e i Večernjeg lista. Bojan Nonković iz Udruge Brid, (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) predstavio je nekoliko osnovnih pojmova koje se tiču kolektivnog pregovaranja, nakon čega su novinari podijelili svoja iskustva i znanja na istu temu. Hrvatski Radio Vukovar dio je Sindikata Novinara Hrvatske, no zasada nema dovoljan broj članova za osnivanje podružnice, pa smo razgovarali o mogućnostima sindikalnih aktivnosti unatoč tome što ne postoji podružnica.

Kao i većina lokalnih medija koje na neki način financira lokalna samouprava, Radio Vukovar je u u 100% vlasništvu grada. Samim time nametnula se i dodatna rasprava o izravnom financiranju lokalnih medija od strane gradskih  vlasti. Model financiranja lokalnih medija mnoge dovodi u položaj “podređen” raznim zahtjevima i potrebama čelnika lokalne samouprave, uz prešutnu obvezu “vraćanja usluge” donatorima.

U ovakvim odnosima lokalni novinari često rade pod pritiscima. Ono što je simptomatično jest da borba za radnička prava I bolje uvjete rada za većinu novinari lokalnih medija protječe najčešće u strahu od gubitka radnog mjesta. Jedan od zaključaka radionice bio je da zaštita radnih I drugih prava lokalnih novinara nemože ići samo odozdo prema gore, odnosno priča je puno šira I treba se istovremeno voditi na razini sistema. Polaznici radionice su izrazili zadovoljstvo naporima Sindikata Novinara da pokrene ove teme na lokalnoj razini, jer neke radnika u medijima  kroz čitav radni vijek nitko nije pitao ili se zanimo za njihove uvjete rada. Također, svi oblici obrazovanja o značenju I važnosti kolektivnih ugovora I kolektivnih pregovora dočekani su sa zanimanjem I odboravanjem.

Nakon ovakih radionica I razgovora s lokalnim novinarima zaključak članova Sindikata Novinara je da je terenski rad prijeko potreban. Prvo, kako bi se upoznali problemi radnika u medijima, a drugo, kako bi se tim istim radnicima pružila podrška, ali I vrlo važan razgovor o budućim aktivnostima na terenu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!