PROTIV ovakvog prijedloga Zakona o elektroničkim medijima

Foto: Nikola Šolić

Prenosimo komentare Hrvatskog novinarskog društva o prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima. Uoči rasprave o Prijedlogu zakona o elektroničkim medijima u Hrvatskom saboru, Hrvatsko novinarsko društvo još jednom je podsjetilo na prijedloge, komentare i primjedbe koje je iznio prvo sudjelujući u radnoj skupini, a nakon izlaska iz nje u javnoj raspravi o spomenutom zakonskom prijedlogu.

I dalje smatramo kako je loše da se iz cijelog medijskog zakonodavstva Ministarstvo kulture i medija odlučilo prvo na izradu novog Zakona o elektroničkim medijima, a da prije toga nije definirana medijska politika. Osim toga, logično bi bilo prije toga donijeti i “krovni zakon”, odnosno novi Zakon o medijima.

Napominjemo da je riječ o prvom medijskom zakonu koji se donosi nakon 15 godina i očekivali smo da će Ministarstvo – ako već nije napravilo neku ozbiljnu analizu stanja u medijima, pa donijelo neku ozbiljnu strategiju, pa onda vidjelo koji su nam zakoni zaista potrebnu – povesti računa o očitim problemima medija i novinarstva.

A problemi su ti da smo mi, na primjer, u zadnjih nekoliko godina ostali bez 50 posto zaposlenih u medijima, da su radni uvjeti novinara sve teži. Da ne spominjem krizu i otpuštanja koja se već događaju, a uvjetovana su COVID-krizom. Stari problem je i ovisnost medija o političkim strukturama, a tu je i pritisak ekonomskih struktura, pa je logično da javnost gubi povjerenje u medije jer se sve to reflektira i na njihovu kvalitetu.

Zato nam je potpuno nelogično da Ministarstvo kulture i medija donosi zakon koji te probleme niti detektira niti ih pokušava riješiti.

Komentare Hrvatskog novinarskog društva donosimo u cijelosti na ovoj poveznici.

Izvor: HND

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031