Projektil i pucnjava dio su njihove svakodnevice

Foto: Novinar prolazi pokraj kratera nakon ruskog zračnog napada na grad Sloviansk 19. srpnja 2022., usred ruske vojne invazije na Ukrajinu. Zasluge: Anatolii Stepanov / AFP.

Gleb Golovchenko vodi ukrajinsku televizijsku kuću TAK TV u Mykolaivu na Crnom moru. U veljači su ruske snage pokušale izvršiti invaziju na grad. Unatoč žestokom bombardiranju, napad je odbijen. Linija bojišnice danas je udaljena jedva deset kilometara, ali Golovčenko je nastavio emitirati – što je, kaže, bilo moguće samo zahvaljujući pomoći Međunarodne federacije novinara i Europske federacije novinara (IFJ/EFJ).

“Pancirni prsluk koji sam dobio spasio mi je život”, kaže. “Projektil i pucnjava dio su naše svakodnevice, tako da svi naši novinari trebaju dodatnu zaštitu. Vidio sam iz prve ruke topničku vatru koja pada tik uz kolege novinare. Da nisu zaštitu, moglo je završiti tragično”.

Golovchenko je bio jedan od ukrajinskih novinara i predstavnka sindikata koji su se preko Zooma sastali s upravnim odborom EFJ-a . Izvijestili su o učinku pomoći koju je IFJ/EFJ osigurao za pomoć medijima u  zemlji. Sredstva su prikupljena putem Fonda sigurnosti IFJ-a, u koji su donacije dali sindikati i novinari iz cijelog svijeta. Iako je dosadašnja pomoć značajna, potrebe su i dalje velike. Potpora IFJ/EFJ Ukrajinskog fonda sigurnosti Nacionalnoj uniji novinara Ukrajine (NUJU) omogućila je osnivanje triju centara solidarnosti u Lavovu, Ivano-Frankivsku i Černivcima. Ova je mreža nedavno proširena na još tri ureda u Zaporižiju te Dnjepru i Kijevu. Svih šest centara osigurava novinarima sigurnosnu opremu (više od 200 novinara je dosada opremljeno), obuku, u nekim slučajevima prostor za rad, i pomoć u pronalaženju hitnog smještaja. Njihove priče opisuju pod kakvim pritiskom djeluju ukrajinski mediji.

Tetiana Pisareva je TV novinarka iz Mariupolja. Pobjegla je u Lavov kad je njezin rodni grad opkoljen, otišavši u žurbi bez svog računala ili druge profesionalne opreme. Dok nije dobila pomoć od IFJ/EFJ, svoje je tekstove pripremala na papiru. Maryna Zhyvotkova je reporterka   lokalnih novina u Troitskeu, u ukrajinskoj regiji Luhansk – koja je trenutno pod okupacijom Rusije. Jedini način da se dođe do teritorija pod kontrolom Ukrajine je put kroz Rusiju, Latviju, Litvu i Poljsku. Traje tri dana i noći i košta najmanje 350 eura. NUJU je osigurao hitnu financijsku potporu kako bi Zhyvotkova došla na teritorij pod kontrolom Ukrajine. “Uspjela sam otići na teritorij pod kontrolom Ukrajine zahvaljujući potpori sponzora, novinarskoj solidarnosti i NUJU-u”, rekla je Zhyvotkova. “Bez pomoći gotovo je nemoguće takvo putovanje. Vaša pomoć ne samo da mi je spasila život, već mi je dala priliku da se osjećam kao kod kuće.” Radijski novinar Roman Kryvko iz Kharkiva rekao je: “Radim u središtu u Ivano-Frankivsku više od dva mjeseca pripremajući dnevne emisije. Centar solidarnosti pomaže ne samo s radnim mjestom, već pruža i tehničku podršku, zahvaljujući kojoj mogu nastaviti raditi na daljinu.”  Alina Kravchenko , TV novinarka iz Severodonjecka, preselila se u Ivano-Frankivsk kada je ruska vojska preuzela kontrolu nad njezinim gradom. Ovo je drugi put da je raseljena zbog ruske invazije – živjela je u Lugansku, koji su 2014. zauzeli separatisti koje podržava Rusija. “Bilo mi je opasno otići u grad”, kaže ona. “Sada je Severodonjeck okupiran, TV postaju na kojoj sam radio kontroliraju ruske trupe. Centar novinarske solidarnosti je pomogao meni i snimatelju naše televizije da pronađemo kontakte i novi posao. Podrška naših kolega pomaže nam da preživimo ovaj užas evakuacije”.

Sergiy Tomilenko , predsjednik NUJU-a, zahvalio je IFJ/EFJ-u i njihovim članovima sindikatima na solidarnosti i rekao da  ta pomoć osigurava protok vijesti i informacija putem pouzdanih izvora. Tomilenko se nada  da će biti formiran i namjenski ukrajinski Fond za potporu medijima koji će pružiti dugoročnu potporu nakon što započne proces obnove.

Do danas je IFJ/EFJ osigurao 85.130 € za financiranje centara i 30.000 € za obuku o sigurnosti. Daljnjih 20.000 eura osigurano je za potporu Nezavisnom medijskom sindikatu Ukrajine (IMTUU) za financiranje centra solidarnosti u Lucku. Osiguran je i prisutp projektima UNWSCO-a vrijednim 500.000 eura.  Zaključujući sastanak, predsjednica EFJ-a Maja Sever naglasila je: “Problemi ukrajinskih novinara veći su nego što smo zamišljali. Moramo udvostručiti naše napore kako bismo pomogli ukrajinskim neovisnim medijima da opstanu. Ovi novinari su na strani istine i želim da znaju da im šaljemo podršku, snagu i ljubav, kao i svaku financijsku pomoć koju možemo pružiti.” Golovčenko je u međuvremenu rekao da je sretan što može nastaviti dokumentirati sukob. Jedina mu je zamjerka težina njegovog pancirnog prsluka. “Bio sam u prvom valu koji je dobio jedna od starijih, teških verzija, teška je 16 kilograma, što je popriličan teret za nositi cijeli dan. Nadam se da ću, kad stignu nove zalihe lakših, uspjeti skinuti koji kilogram”.

Autor: Tim Dawson

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!