Priručnik: Dezinformacije – zašto uspijevaju i što možemo učiniti?

U okviru projekta Pro-fact: Istraživanje, edukacija, provjera činjenica i razotkrivanje dezinformacijskih narativa povezanih s COVID-19 u Hrvatskoj objavljen je priručnik Dezinformacije – zašto uspijevaju i što možemo učiniti? čiji su autori Đurđica Klancir, dr. sc. Irena Radej, dr. sc. Mirjana Tonković, dr. sc. Andrea Vranić, dr. sc. Milica Vučković i Dražen Hoffmann.

Priručnik je posvećen ključnim strukturnim uvjetima koji slabe profesionalizam i autonomiju novinarstva te oslabljuju redakcije u borbi protiv dezinformacija, kao i podložnosti dezinformacijama medijskih radnika i radnica i publika kojima se obraćaju.

Autorice žele skrenuti pažnju na veći broj negativnih trendova koji bitno otežavaju profesionalni rad medijskih redakcija. Od političkih i oglašivačkih pritisaka na redakcije, kvota objavljivanja i stalne utrke za klikovima i pregledima, nedostatka kapaciteta za provedbu fact-checkinga kao svakodnevnog dijela novinarskog rada – teško je izbjeći pritiske na profesionalno novinarstvo s više strana.

Priručnik na hrvatskom jeziku možete preuzeti ovdje – PRO FACT priručnik_HRV, a na engleskom jeziku ovdjePRO FACT Handbook_ENG.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!