Prijavite se za nagradu Daphne Caruana Galizia

Europski je parlament službeno pokrenuo internetsku stranicu i poziv na podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo. Nagrada se dodjeljuje svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava, priopćili su iz Europskog parlamenta.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola kazala je kako je poruka Europskog parlamenta  jasna: – Europa stoji uz one koji traže istinu. Daphnino pero je bilo ušutkano jer je ona otkrivala istinu i mi nikad ne smijemo dopustiti da novinari postanu mete ili žrtve. Tom će nagradom Europski parlament nastaviti braniti slobodu govora, medijski pluralizam i kvalitetno novinarstvo te pomoći u prenošenju tih vrijednosti budućim generacijama-.

Za sudjelovanje u izboru za nagradu, koji je otvoren profesionalnim novinarima i timovima profesionalnih novinara, potrebno je dostaviti istraživačke novinarske radove koji su objavljeni ili emitirani u medijima sa sjedištem u jednoj od 27 država članica Europske unije. Tom se nagradom želi istaknuti važnost profesionalnog novinarstva za očuvanje slobode i jednakosti.

Neovisni žiri sastavljen od predstavnika medija i civilnog društva iz 27 država članica te predstavnika glavnih europskih novinarskih udruženja odabrat će najbolji rad. Svečanost dodjele nagrade svake će se godine održavati oko 16. listopada, datuma ubojstva Daphne Caruane Galizije.

Nagrada i novčani iznos od 20 000 eura koji je prati svjedoče o snažnoj potpori Europskog parlamenta istraživačkom novinarstvu te o važnosti slobode medija. Tijekom posljednjih nekoliko godina Parlament je upozorio na pokušaje ugrožavanja medijskog pluralizma u EU-u i izvan njega. Zastupnici su osudili napade na novinare, osobito političare, te pozvali Komisiju da predloži zakonodavstvo protiv zloupotreba tužbi. 27. travnja najavljen je prijedlog za rješavanje zlonamjernih sudskih postupaka protiv novinara i aktivista. Novinari svoje radove mogu dostaviti putem interneta na stranici https://daphnejournalismprize.eu/ do 31. srpnja 2022 u ponoć.

Tko je bila Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia bila je malteška novinarka, blogerica i antikorupcijska aktivistica koja je opširno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu i prodaji državljanstava te o upletenosti malteške vlade u skandal s Panamskim dokumentima. Nakon uznemiravanja i prijetnji, ubijena je u eksploziji autobombe 16. listopada 2017. Revolt javnosti zbog načina na koji su vlasti vodile istragu njezina ubojstva doveo je do ostavke premijera Josepha Muscata. Europski zastupnici kritizirali su propuste u istrazi te su u prosincu 2019. pozvali Komisiju da s tim u vezi poduzme mjere.

 

Izvor: Europski parlament 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031