“Prijavi!” Svi mogu upozoriti i prijaviti prijetnje novinarima

©Anna-Artemyeva-800x400

Kako bismo zaštitili slobodu medija, potrebna nam je točna slika sila koje joj prijete. Da bismo to učinili, moramo prikupiti i provjeriti što je više moguće podataka. Zbog toga je Media Freedom Rapid Response (MFRR) pokrenuo kampanju “Prijavi!” kako bi stvorio svijest i potaknuo sve da se uključe u dokumentiranje i prijavljivanje mnogih kršenja prava novinara i medijskih radnika diljem Europe.

Takva kršenja, zlostavljanja i agresije postale su toliko učestale da su gotovo prihvaćene kao “normalna situacija”, a to je pogrešno. Kroz ovu kampanju, MFRR inzistira na tome da se takvo ponašanje ne smije normalizirati ili prihvatiti kao cijena novinarskog rada. Prijetnje i kršenja prava medijskih radnika nisu u redu i ne treba ih tolerirati. Umjesto toga, treba ih prijaviti!

Platforma Mapiranje slobode medija mjesto je za prijavljivanje svake prijetnje, uključujući sve, od fizičkih napada koji zahtijevaju bolničko liječenje, uhićenja i pritvora, zlobnih pravnih radnji, kampanje uznemiravanja i blaćenja, do pokušaja cenzure, zabrane novinarima da izvještavaju ili donošenja zakona koji ograničavaju slobodu medija.

Sva ta kršenja treba prijaviti: Sve što trebate je internetska veza. Unosom podataka tim MFRR-a može ponuditi izravnu podršku pogođenim medijskim radnicima. To će nam također pomoći da jasnije razumijemo prijetnje slobodi tiska i medija u Europi, javlja EFJ.

Kako prijaviti?

Jedino što trebate je otići na internetsku stranicu s poveznice i popuniti obrazac.

Od početka 2020. na platformu Maping Media Freedoma stiglo je 241 prijava iz 30 zemalja, uključujući pokušaje grčke policije da spriječi novinare da razgovaraju s izbjeglicama i azilantima nakon požara u kampu Moria, napadi na novinare tijekom protuvladinih prosvjeda u Sofiji, uskraćivanje dozvola za emitiranje neovisnim medijima, poput Klubrádióa u Mađarskoj, ili internetsko mizogino uznemiravanje novinarki u zemljama poput Velike Britanije, Sjeverne Makedonije i Belgije.

Svaka prijava osigurava da novinari i medijski djelatnici ne moraju patiti u tišini. Da bismo učinkovito podržavali novinare diljem Europe, potrebna nam je svačija pomoć kako bismo osigurali da se svaki prekršaj prijavi na Mapping Media Freedom.

I zato – prijavite! Nitko ne smije trpiti nasilje i biti izložen prijetnjama samo zato što pošteno radi svoj posao.

Foto: Anna Artemyeva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!