Prenosimo Apel Nacionalnog sindikata novinara Ukrajine

Fotografija Alexey Furman

Poštovani novinari i medijski djelatnici svjetskih medija,

Mi, Nacionalni sindikat novinara Ukrajine, želimo vam zahvaliti na potpori Ukrajine koju osjećamo u vrijeme ruske invazije na našu zemlju.

Posljednje zastrašujuće fotografije  iz oslobođenih ukrajinskih gradova Buče i Irpina pokazuju da se upravo sada događaju zločini protiv čovječnosti. Ruske trupe u Ukrajini ne bore se samo protiv Oružanih snaga Ukrajine, već i provode mučenje, pogubljenja, pa čak i spaljivanje civila. Ovo je pravi genocid nad ukrajinskim narodom, a događa se upravo sada, u 21. stoljeću! Moramo to zajedno zaustaviti i nikada dopustiti da se ponovi gdje god se može dogoditi.

Neprijateljski napad je pripreman na jakoj propagandi i dehumanizaciji koji su neprihvatljivi za cijelo slobodno čovječanstvo. Kao što vjerojatno znate, 24. veljače Ruska Federacija je započela rat protiv Ukrajine. Sveobuhvatni vojni napad na ukrajinskom teritoriju se nastavlja, gradovi i infrastruktura se neprestano napadaju iz zraka, mora i kopna. Pod izlikom ‘demilitarizacije’ i ‘denacifikacije’ Ukrajine, Rusija ima potpuno drugačije ciljeve, razarajući cijele gradove i ubijajući nevine civile, uključujući žene i djecu. Ovaj “apstraktni” pristup uzima danak u ljudskim životima.

Dok čitate ovo pismo, naši ljudi, škole, bolnice, vrtići i stambeni prostori ostaju pod stalnim napadima ruskih oružanih snaga. Brojni su slučajevi masovnog ubijanja civila, silovanja, pljački, otmica i pogubljenja civila koje su službeno potvrdile međunarodne institucije poput UN-a. Rusija i dalje otvoreno krši temeljna načela međunarodnog humanitarnog prava. To je neprihvatljivo za slobodni svijet.

Hvala vam što podržavate Ukrajinu dok zaustavljamo napad na našem teritoriju. Rat je uvijek težak izazov za novinare. Deseci kolega po cijenu života i zdravlja iznose svijetu istinu o strahotama rata u Ukrajini.  Pokazalo se da su mnogi od njih žrtve ciljanih napada.

Ovim putem želimo apelirati jer smatramo da se barbarski zločini ruskih oružanih snaga moraju pokazati javnosti. Razumijemo da vaše zemlje žive mirno i bez vojne retorike. Ali iz ratom zahvaćene zemlje, možemo vam poruciti da je borba protiv rata opći interes cijelog slobodnog svijeta. Trebamo dati sve od sebe da spriječimo nove eskalacije, odakle god one došle. Za sada prijetnja dolazi od Rusije i njenih saveznika.

Pozivamo vas da nastavite skretati pozornost svijeta na ono što se zapravo događa u našoj zemlji. Na opkoljene i stradale gradove Mariupolj i Herson, gnusno granatiranje stambenih naselja u Harkovu i nebrojene druge ratne zločine koje je već počinila ruska vojska. Ne smijemo dopustiti da prerastu u Treći svjetski rat. Sigurni smo da su vaše novinarsko iskustvo, profesionalni kontakti i vještine uvjeravanja bitni za otkrivanje istine o ružnom licu rata.

Svijet mora vidjeti stvarnost. Molim vas, budite oni koji će to pomoći otkriti.

Srdačno,

Sergej Tomilenko, predsjednik Nacionalnog sindikata novinara Ukrajine

Fotografije snimio Alexey Furman

Must stop the genocide together (The Appeal of the NUJU to foreign journalists) 1

 

Must stop the genocide together (The Appeal of the NUJU to foreign journalists) 2

 

foMust stop the genocide together (The Appeal of the NUJU to foreign journalists) 3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!