Predsjednik EFJ-a: „Mjere protiv Covida-19 ne smiju se koristiti kao izgovor za cenzuru“

Predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård na stranicama Europske federacije novinara objavio je slijedeću poruku:

“Svi smo pogođeni pandemijom coronavirusa i svi se moramo suočiti s ovom krizom.

U ovom vrlo zahtjevnom trenutku, novinarstvo ima važnu ulogu u informiranju javnosti. Mnogo je profesionalnih savjeta kako spriječiti širenja  dezinformacija. Zabrinuti građani trebaju pouzdane vijesti.

COVID-19 razvija se na globalnoj razini, ali su u porastu i dezinformacije  i nacionalistička, čak rasističkom retorika. Zato je neovisno novinarstvo važno za našu demokraciju. Ne možemo prihvatiti nijednu mjeru kojom se pokušavaju ograničiti slobodni mediji jer bi to naškodilo demokraciji općenito i  građanima koji pate od COVID-19.

EFJ saznaje da je brojnim novinarima ograničen pristup informacijama,  podsjećamo da svi novinari moraju zadržati slobodu kretanja, imati pristup konferencijama za tisak širom Europe i svim informacijama koje dolaze od vlasti uključujući znanstvene podatke i preporuke koje su u dovele do odluka političkih lidera.

Zbog mjera koje su uvedene  vlasti moraju koristiti veće prostorije za tiskovne konferencije ili pronalaći druga (digitalna) riješenja. Zabrinuti smo jer je ova kriza već dovela do toga da neke vlade ograniče slobodu izražavanja i ušutkavanje kritičkih glasova.

Novinari moraju dobiti medicinsku zaštitu. Istodobno s povećanim ekonomskim poteškoćama, otkazanim sportskim i kulturnim događajima, mnogi posebice slobodni novinari nemaju radne zadatke, a samim tim i prihod. Pozivamo vlade da zajedno s organizacijama poslodavaca i sindikatima poduzmu mjere i osiguraju prihod svim radnicima, zaposlenima i slobodnim radnicima. U ovom trenutku socijalni dijalog mora postati relevantan.

Mediji i novinari imaju veliku odgovornost, a svi – pa i oni koji su na vlasti moraju razumjeti da je u javnom interesu da novinari postavljaju kritična pitanja i istražuju kako i na osnovu čega političari donose svoje odluke. EFJ će pažljivo pratiti mjere koje se poduzimaju i izvjestit će o svemu što krši slobodu tiska. Integritet i pristojnost očekuju se od vlasti u ovo vrijeme bez presedana.

Mogens Blicher Bjerregård

Predsjednik EFJ-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031