Pozivamo Vladu RH da pomogne našim kolegama afganistanskim novinarima, posebno novinarkama

foto: AFP

Sindikat novinar Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo pridružuju se naporima kolegica i kolega diljem Europe i svijete da pomognu afganistanskim novinarima, posebno novinarkama i drugim medijskim djelatnicima u sklopu napora za evakuaciju. Od hrvatskih vlasti očekujemo da se aktivno uključi  organizaciju spašavanja najugroženijih u događanjima u Afganistanu, a naše kolegice i kolege na žalost su u iznimno teškoj situaciji.  SNH i HND uputili su poziv hrvatskoj Vladi.

Poštovani predsjedniče Vlade RH, poštovani članovi i članice Vlade RH, predsjedniče Republike Hrvatske,

obraćamo Vam se s molbom za pomoć afganistanskim kolegama novinarima, a osobito novinarkama i drugim medijskim radnicama koje se nalaze u toj zemlji. Brojne zemlje članice već su se uključile u ovu inicijativu te izdavanjem žurnih viza pomažu spasiti desetke novinara i novinarki kojima je život u neposrednoj opasnosti.

U okviru akcije koju koordinira Međunarodna federacija novinara (International Federation of Journalists – IFJ) Nizozemska vlada do sada je pristala pomoći 15 afganistanskih medijskih radnika/ca. U akciju pomoći uključile su se i brojne druge zemlje. Vlada Velike Britanije raspravlja o brojkama s tamošnjom strukovnom udrugom novinara (National Union of Journalists – NUJ).  Pakistan je spasio čak 311 medijskih radnika/ca, dok je Kanada uspostavila poseban program za pomoć.

Vjerujemo u predanost Hrvatske Vlade u pružanju pomoći našim kolegama iz Afganistana u vidu izdavanja hitnih viza kako bi spasili tamošnje medijske djelatnike i djelatnice.

Popis afganistanskih novinara kojima je potrebna pomoć vodi Međunarodna federacija novinara (IFJ), koje smo članica, u suradnji sa strukovnim udrugama i sindikatima novinara u Afganistanu.

Unaprijed zahvaljujemo,

Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Akciju pomoći koordinira Međunarodna federacija novinara (IFJ), prema njihovim podacima “više od 1.200 novinara i medijskih radnika već je izgubilo posao, mnogi više ih je ugroženo” u Afganistanu, jer prijetnja nasiljem raste i mediji su prisiljeni zatvoriti se nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad velikim dijelom zemlje.

IFJ je osnovao poseban Afganistanski fond solidarnosti u okviru  IFJ sigurnosnog fonda  za daljnju  potporu i poziva one koji mogu dati donaciju da se uključe. Sva prikupljena sredstva ići će izravno na pružanje podrške afganistanskim kolegama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!