Povjerenje u medije. O izazovima novinarskog rada na daljinu

Izvor: EFJ

Europska federacija novinara (EFJ) održala je 22. i 23. rujna dvodnevni webinar na temu „Povjerenje u medije: rad na daljinu za vrijeme i nakon pandemije Covid-19“ . Ugledni govornici istraživali su izazove, mogućnosti i budućnost rada u novinarskom sektoru te zaključili da je praksa   hibridnog rada trend. Medijski poslodavci i novinarske organizacije igraju važnu ulogu u podršci novinarima da nesmetano pređu u novo radno okruženje, jamčeći svima pristojne i poštene uvjete rada.

Webinari su bili dio suradnje između projekta Povjerenje i kvaliteta u novinarstvu , koji je sufinancirala Europska komisija (DG EMPL), i projekta Izgradnja povjerenja u medijima u jugoistočnoj Europi i Turskoj , koji je sufinancirao UNESCO .

S pandemijom Covid-19, rad na daljinu postao je svakodnevica za mnoge medijske djelatnike i promijenio tradicionalni način rada novinara. Pod utjecajem pandemije, polako se krećemo prema onome što stručnjaci zovu „hibridni radni tjedan“ gdje radnici djelomice rade od kuće i iz ureda. Postavljanje jasnih smjernica za osiguravanje dobrobiti zaposlenika u ovom novom hibridnom radnom okruženju je ključno. Kako se redakcije, zaposlenici i slobodnjaci mogu prilagoditi ovoj novoj normi i gdje mogu pronaći resurse i podršku koja će im pomoći?

Novinari i medijski djelatnici na prvoj liniji fronta tijekom pandemije suočili su se  s novim poteškićama, a pandemija je naglasila jasnu potrebu za jačanjem zakonodavnog okvira oko hibridnog rada u mnogim zemljama.

Glavni cilj webinara je promicanje dobrih praksi, razmjena ideja vezanih uz temu i rasprava o ključnim pitanjima i prednostima rada na daljinu. Webinari su također imali za cilj otvoriti dijalog između novinarskih sindikata, medijskih organizacija i medijskih djelatnika. Predstavljena su brojna istraživanja koja će poslužiti kao osnova za razumijevanje potreba i uvjeta novinara diljem Europe.

Prvog dana webinare su predstavile Adeline Hulin , voditeljica projekta pri UNESCO -u, i Andrea Roth , predsjednica Stručne skupine za prava radnika . Hulin je podsjetila na važnu kampanju #EssentialWorkers , jer su mnogi novinari tijekom pandemije bili na prvoj crti, dovodeći u opasnost svoje zdravlje i sigurnost. Također je pokrenula temu pristupa informacijama, koja se doživjela promjene zbog pandemije i rada od kuće.

“Granice između osobnog i profesionalnog prostora su porozne. Važno je naglasti i položaj freelancera”, rekao je Hulin.

Prvi panel dao je pregled prakse rada na daljinu/rada u medijima. Marc Gruber , istraživač i medijski stručnjak, predstavio je sažetak nalaza opsežnog istraživanja članova EFJ -a iz 20 zemalja (koji će biti objavljen 7. listopada na Svjetski dan dostojanstvenog rada). “Budućnost je definitivno hibridna, ali i  sadašnjost. Većina novinara ne želi se vratiti u ured s punim radnim vremenom, ali isto tako ne želi ostati 100%kod kuće ”, istaknuo je Gruber. Zakoni koji se tiču ​​rada na daljinu razlikuju se od zemlje do zemlje i ne postoje jednoznačna rješenja za sve. No, općenito se može reći da rad na daljinu mora biti dobrovoljan, reverzibilan, nediskriminatoran, a pravo isključivanje mora biti univerzalno.

Christiana Jankovics , novinarka austrijskog javnog servisa (ORF) i članica sindikata GPA, podijelila je zanimljive nalaze istraživanja ORF -a. Ispitanici su rekli da žele nabavku opreme i jasna pravila kako raditi od kuće. Negativni učinci uključuju nedostatak društvenih kontakata, nedovoljno uključivanje u donošenje odluka te da oprema nema istu kvalitetu kao uredska oprema. Psiho-socijalni stres, koji proizlazi iz neravnoteže između posla i nagrade, zajedno s neadekvatnom komunikacijom, trenutačno je visok i osobito težak za žene s obitelji. Veliki izazov za sindikate i radnička vijeća je što je teže doći do novinara i informirati se o njihovim pravima dok rade od kuće.

Jedna velika prednost rada od kuće, posebno za mlađe novinare, je ta što nudi “demokratskiji pristup”. Na primjer, mogu organizirati konferencije i sastanke koji bi inače bili ekskluzivniji. Međutim, prijenos znanja i obuka teže je na internetu.

Drugi panel usredotočio se na to kako postići ravnotežu između posla i privatnog života u novim radnim uvjetima. Govornici su bili  Oddrun Midtbø , freelancerica iz Sindikata novinara Norveške,  Tuomas Aalto , odvjetnik Sindikata novinara Finske,  Cláudia Martins , radijska reporterka i članica uprave Sindikata novinara Portugala, i  Ruairi Fitzgerald , savjetnik u Europskoj trgovini Konfederacija Unije (ETUC). Moderator panela bila je Maja Sever , predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

Pravo na isključivanje treba  bolje regulirati. Shodno tome, Ruairi Fitzgerald rekao je: „Moramo se zalagati za europsko zakonodavstvo. Mora postojati jasan i transparentan način kako bi se osiguralo da oni koji s pravom prekinu vezu ne izgube u usporedbi s onima koji su stalno povezani. To je promjena kulture. ”

Važnost pridruživanja sindikatu, posebno za slobodne novinare, naglašena je tijekom webinara, a mnoge su prednosti povezane s podrškom sindikata u postizanju ravnoteže između posla i života i osiguravanju poštene komunikacije s poslodavcem.

Tvrtke i poslodavci imaju odgovornost osigurati i osigurati ili nadoknaditi odgovarajuću opremu te isplatiti socijalna davanja za svoje zaposlenike, bilo u uredu ili kod kuće. Kako je Tuomas Aalto naznačio, potrebna je veća transparentnost u vezi s incidentima na poslu tijekom rada na daljinu. Zakonodavstvo o zaštiti podataka i privatnosti također je potrebno.

Unatoč različitoj podršci sindikata i mjerama, Cláudia Martins istaknula je surovu stvarnost s kojom se suočavaju mnoge novinarke koje se često bore za postizanje ravnoteže između privatnog i privatnog života zbog obiteljskih obaveza. “Prije pandemije već je teško postići ravnotežu između posla i privatnog života. Jedva postoji tijekom pandemije ”, rekla je Martins.

Drugog dana, Allan Boye Thulstrup , potpredsjednik Danskog novinarskog sindikata, moderirao je panel usredotočen na ono što sindikati i udruge mogu učiniti kako bi osigurali prednosti rada na daljinu. Na panelu su bili Pierre Bérastégui , istraživač ETUI -a ,  Nayla Yazbeck Glaise , članica predsjedništva UGICT CGT -a i Eurocadresa, te İlyas Coşkun , službenik za prava u Turskoj (TGS).

U svom izlaganju Pierre Bérastégui ponudio je smjernice za dobre prakse rada na daljinu, koje definira kao “novi način organiziranja i obavljanja posla, koji podrazumijeva reorganizaciju radnih procesa, nadilazeći digitalne alate i dodirujući svaki aspekt radne situacije. ” Između ostalih preporuka, naveo je sljedeće:

  1. Radni odnosi: Osiguravanje pravilnog širenja korporativnih informacija; promicanje neformalne razmjene među radnicima; promicanje kulture povjerenja i otvorenosti; i poticanje socijalne i instrumentalne podrške.
  2. Sadržaj rada: Određivanje jasnih i ostvarivih ciljeva; prilagoditi i po potrebi uravnotežiti radno opterećenje; sprječavanje rasipanja napora i dupliciranja posla; i osposobljavanje menadžera za daljinsko upravljanje radnicima,
  3. Organizacija rada: Pojašnjenje uloga i odgovornosti za sve uključene; omogućujući fleksibilnost u organizaciji radnog vremena i prostora; postavljanje smjernica u vezi s komunikacijskim metodama; i pronalaženje prave ravnoteže između autonomije i kontrole.

“Glavni izazov je izbjeći društvenu izolaciju i osigurati da udaljeni radnici ostanu povezani sa svojim kolegama i poslodavcem”, naglasio je Bérastégui. “Što se tiče zdravlja i sigurnosti, uvijek je korisno zapamtiti da poslodavci imaju odgovornost i da bi svi radnici trebali imati koristi od iste razine zaštite bez obzira na to odakle rade.”

Iako hibridni rad može donijeti mnoge prednosti poput fleksibilnosti, slobode, blagostanja i bolje kvalitete života, postoji mnogo izazova. Uloga sindikata je pomoći u rješavanju ovih pitanja. Nayla Yazbeck Glaise i İlyas Coşkun dali su praktičan uvid u to što sindikati mogu učiniti. Na UGICT CGT -u nude nekoliko resursa za učenje o pravima radnika na daljinu i pružanje modela ugovora o radu na daljinu. İlyas Coşkun pozvao se na ovaj popis preporuka TGS -a od 12 točaka . U Turskoj je zabilježen porast neplaćenog rada tijekom rada na daljinu. “Novinari i medijski radnici kažu da se nakon ove pandemije suočavaju sa neobičnim radnim uvjetima. Stoga bi propise trebalo zakonski donijeti ”, rekao je Coşkun. Unatoč tome, TGS je uspješno pregovarao o kolektivnim ugovorima s medijskim tvrtkama kako bi uključio uvjete za rad na daljinu.

Pitanja kojima se sindikati bave su pravo na isključenje, zaštita zdravlja i sigurnosti, troškovi, izolacija i radno opterećenje. Zaključno, kako je rekao Bérastégui: „Poslodavci trebaju biti svjesni da je rad na daljinu mač s dvije oštrice. To može biti prilika za međusobno povjerenje, ali može dovesti i do osjećaja nepravde. Sve ovisi o tome kako se rad na daljinu provodi na razini tvrtke. ”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031