Povećani pritisci na slobodu medija u Europi 2021

Foto: MFRR

Media Freedom Rapid Response (MFRR) i Europska federacija novinara objavili su godišnje izvješće  sustavnog praćenja kršenja medijskih sloboda diljem Europe u 2021. godini. Dokumentirano je ukupno 626 upozorenja na platformi Mapping Media Freedom u državama članicama EU-a, zemljama kandidatima i Ujedinjenom Kraljevstvu – od fizičkih napada do SLAPP tužbi i uznemiravanja na internetu.  Ukupno 1.063 pojedinca ili medijska subjekta u 30 zemalja bila je podvrgnuta jednom ili više kršenja slobode medija, uključujući ubojstvo tri novinara – što naglašava sve veće prijetnje slobodi medija, sigurnosti novinara i neovisnom novinarstvu u Europi.

Cijelo izvješće pročitajte ovdje.

2021. godinu obilježile su – kao i prethodnu – posljedice pandemije COVID-19. Više od jednog od četiri incidenta (26,5% upozorenja) povezano je s COVID-19, što je brojka usporediva s onim iz 2020. – 27,7%.

Na prosvjedima i demonstracijama dogodila su se mnoga kršenja slobode medija gdje je zabilježeno 178 upozorenja, 28,4% od ukupnog broja. Došlo je do porasta napada na internetu, koji je porastao s 14% upozorenja u 2020. na 16,7% u 2021.

Što se tiče vrsta napada, najčešće su to verbalni napadi (41,1%) –  zastrašivanje, uznemiravanje ili uvrede, zatim pravni incidenti (25,4%), fizički napadi (21,1%), napadi na imovinu (11,8%) i cenzura (11,3%) poput uskraćivanja akreditacije ili registracije.

Izvješće je podijeljeno u četiri glavna dijela koji nude kvantitativnu i kvalitativnu analizu glavnih napada na novinare i medijske djelatnike tijekom godine. Prvi dio daje opću sliku i uključuje vizualizacije i statistike koje sažimaju podatke i objašnjavaju glavne nalaze projekta praćenja.

Nakon analize slijede tematska izvješća usredotočena na dvije najrelevantnije teme koje su pratili partneri tijekom cijele godine: napadi i prijetnje povezane s COVID-19 i internetski napadi. Treći dio se fokusira na studije zemalja iz sljedećih država: Njemačka, Turska, Francuska, Italija, Srbija, Slovenija, Poljska, Grčka, Nizozemska, Španjolska, Albanija, Crna Gora i Mađarska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031