Policijski kodeks slobode medija – put sporazumne suradnje novinara i policije

FOTO: ECPMF

Europski centar za slobodu novinara i medija (ECPMF) objavio je u srijedu Policijski kodeks slobode medija (Press Freedom Police Codex) u kojem se u osam točaka formuliraju načini na koji policija i novinari mogu sporazumno raditi zajedno.

Kodeks se temelji na istraživanju područja sukoba dviju profesija iz cijele Europe. Bavi se pitanjima policijskog nasilja, nadzora, akreditacije, zaštite izvora i oduzimanja novinarskih materijala. Pokretanjem Kodeksa, ECPMF želi pružiti smjernice, uspostaviti i nastaviti dijalog između novinara i policije kako bi se pomoglo da suradnja između dvije profesije lakše funkcionira, piše EFJ.

Belgijski predstavnik Europske policijske konfederacije (EuroCOP) Peter Smets ovom je prilikom istaknu: “Zbog porasta nasilja u našem društvu, novinari i policajci suočavaju se s istim izazovima. Ovo je poziv na buđenje kako bi se počela razvija bolja komunikacija između policajaca i novinara. Na kraju dana, svi se želimo sigurno vratiti kući.”

ECPMF-a i Europska federacija novinara (EFJ), Indeks cenzure, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), Ossigeno per l’informazione (O2) i Medijska organizacije jugoistočne Europe (SEEMO) zajedno su objedinili svoja istraživanja i iskustva, a rezultat je osam točaka Kodeksa:

1. Svako nasilje policijskog osoblja nad novinarima je neprihvatljivo
2. Novinari imaju pravo prikupljati informacije i policija ih treba štititi od bilo kakvih nezakonitih uplitanja, posebno na prosvjedima
3. Novinari bi trebali imati pravo identificirati pojedinačno policijsko osoblje te dokumentirati i izvještavati o radu policijskih snaga
4. Policiji nije dopušteno brisanje snimaka niti oduzimanje novinarske opreme bez odgovarajućeg naloga
5. Novinari ne bi trebali biti kriminalizirani, diskriminirani niti na crnoj listi zbog svog političkog stava
6. Novinari ne bi trebali biti meta policijskog nadzora
7. Ako policija ozlijedi, prijeti ili maltretira novinare, takva ponašanja neovisni istražitelji moraju osuditi, istražiti i javno objaviti
8. Policiju treba osposobljavati i redovno informirati o pravima novinara

Iako je ECPMF svjestan da su odnosi između novinara i policije teški, važno je uspostaviti dijalog za poticanje međusobnog poštovanja, podržavanje ljudskih prava za njegovanje okruženja u kojem sloboda tiska i medija može napredovati.

“Svugdje gdje pogledate naiđete na isti problem: u metežu prosvjeda novinari ometaju njihov rad. Ponekad su čak napadnuti. Policijski kodeks za slobodu medija osmišljen je kako bi policijskim i medijskim profesionalcima dao jasne smjernice o tome kako zaštititi slobodu medija”, rekao je izvršni direktor ECPMF-a Lutz Kinkel.

“Nadamo se da će jasnoća i praktična korisnost Kodeksa pomoći u smanjivanju neprimjerenih sukoba policije i novinara”, dodao je.

Direktorica EFJ-a Renate Schroeder ističe: “Javnost, uključujući medije i posebno novinare, mora imati povjerenja u svoju policiju. To je moguće samo ako postoje otvoren odnos i suradnja između policije i medija. Dijalog i obuka dviju skupina o njihovoj ulozi postaju sve hitnija. Stoga pozdravljamo Kodeks i pozdravljamo dijalog s policijom, a posebno sa sindikatom policije, Euro-Copom.”

Kodeks možete preuzeti OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031