Pojačajte pritisak na Rusiju!

Izvor: ETUC

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se još jednom pozivu Europskog sindikalnog pokreta Europskoj uniji i njezinim državama članicama nakon oružane agresije Rusije na Ukrajinu. EFJ se pridružuje Europskoj konfederaciji sindikata (ETUC) u osudi napada, zahtijevajući hitno zaustavljanje vojnih operacija, da ruske trupe napuste zemlju te da se započne dijalog i pregovori za mir.

Piopćenje za javnost objavio je ETUC, koji je glas radnika i predstavlja 45 milijuna članova iz 92 sindikalne organizacije u 39 europskih zemalja, plus 10 europskih sindikata, uključujući EFJ:

Nekoliko dana nakon Putinovog neprihvatljivog vojnog napada na Ukrajinu, situacija se kontinuirano pogoršava s razaranjima u zemlji, tisućama žrtava među civilima i vojnim snagama, stotinama tisuća izbjeglica raseljenih unutar ukrajinskog teritorija i prelazeći granice susjednih zemalja u nesigurnim i opasnim uvjetima.

ETUC ponavlja svoju osudu napada, zahtijeva hitno zaustavljanje vojnih operacija, da ruske trupe napuste zemlju te da se započne dijalog i pregovori za mir.

ETUC zahtijeva da institucije Europske unije i države članice:

  • Povećaju pritisak na Putina i njegovu vladu kroz sve potrebne oblike sankcija, koje bi bile posebno usmjerene na interese i imovinu ruskog vodstva i elita, te se proširire na Bjelorusiju zbog sudjelovanja u vojnoj agresiji na Ukrajinu.
  • uvede mjere kompenzacije i alternativne opskrbe, kako bi se smanjili negativni utjecaji na stanovništvo EU-a i susjednih zemalja, uključujući nastavak hitnih mjera koje EU koristi u borbi protiv epidemije COVID-19.
  • pruži neposrednu vojnu, financijsku i humanitarnu potporu Ukrajini i njenom stanovništvu.
  • uspostavi humanitarne koridore koji će izbjeglicama omogućiti siguran odlazak iz zemlje te uspostavi planove za prihvat i preseljenje unutar EU.
  • osigura sigurnost i zaštitu granica i stanovništva EU i susjednih zemalja koje su najizloženije trenutnim i potencijalnim ruskim vojnim operacijama.

ETUC je stalno u kontaktu s ukrajinskim sindikalnim kolegama kako bi osigurao solidarnost i podršku, i u koordinaciji sa svojim podružnicama, ITUC i PERC predlažu:

  • Aktivirajte  lobiranje na svim razinama kako biste podržali zahtjeve ETUC-a i zadržali visok pritisak na institucije EU-a i nacionalne vlade.
  • Pružate financijsku i humanitarnu pomoć ukrajinskom stanovništvu preko ukrajinskih sindikata.
  • Pomozite uspostaviti humanitarne koridore za potporu izbjeglicama.
  • Pružite podršku sindikatima povezanim s ETUC-om u zemljama regije koje su najizloženije posljedicama ruskih napada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!