Podrška SNH kolegicama i kolegama u Srbiji

FOTO: Vesna Lalić/Nova.rs

Sindikat novinara Hrvatske izražava podršku kolegicama i kolegama, novinarima i medijskim djelatnicima koji posljednja dva dana u teškim uvjetima profesionalno i pošteno izvještavaju o prosvjedima u Srbiji.

S velikom zabrinutošću gledamo snimke grubog postupanja policije. Novinari i novinarke su se našli ne samo pod udarom policijskih palica nego i  bijesa pojedinih prosvjednika, zbog čega ne mogu sigurno izvještavati s prosvjeda.

U samo dva dana policija je pretukla novinara Bete, nedolično i nasilnički se ponašala prema novinarki Nova S, a u Novom Sadu je policija napala ekipu RTS-a i snimatelju razbila kameru.

Osim što grubo postupa prema novinarima, policija nije bila u stanju spriječiti izgrede prosvjednika koji su bacali limenke i boce na zgradu Radiotelevizije Vojvodine uslijed čega je jedna osoba ozlijeđena.

Novinarke i novinari koji se usuđuju propitivati i pošteno raditi svoj posao, postaju meta napada ne samo policije, nego i od strane vlasti koja ih pokušava diskreditirati. Svi moraju shvatiti da bez slobodnog novinarstva nema slobodnog društva i demokracije.

S posebnom zabrinutošću pratimo događaje u susjednoj nam državi i još jednom šaljemo poruku podrške i solidarnosti našim kolegicama i kolegama iz Srbije u njihovu zahtjevu da im se omogući sigurno okruženje za profesionalni rad i objektivno izvještavanje s prosvjeda.

 

Za Sindikat novinara Hrvatske:

Maja Sever, predsjednica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!