Podrška SNH hrabrim kolegicama i kolegama s Index.hu

Tisuće ljudi izašlo je sinoć na ulice Budimpešte kako bi prosvjedovali protiv napada na najveći mađarski neovisni informativni portal “Index”. Europska federacija novinara (EFJ) pozdravlja ovaj prosvjedni pohod i poziva europske čelnike da zaštite slobodu medija u Mađarskoj. Tom pozivu pridružujemo se i mi.

Uredništvo i više od 70 novinara “Indexa” podnijeli su ostavke, dva dana nakon što je njegov glavni urednik Szabolcs Dull otpušten uslijed tvrdnji o političkom uplitanju. U petak su tri vodeća urednika i više od 70 ostalih medijskih radnika dali otkaze jer je predsjednik uprave Laszlo Bodolai odbio ponovno imenovanje glavnog urednika.

JanosBodey

JanosBodey

Novinari su nakon otkaza objavili otvoreno pismo na Indexu. “Uredništvo je smatralo da više ne postoje uvjeti za neovisno djelovanje te smo odlučili dati otkaze”, stoji među ostalim u njihovom pismu.

Ovakav razvoj događaja u Indexu događa se samo nekoliko dana nakon što je premijer Viktor Orbán na Europskom vijeću uspješno razvodnio ideju brojnih zemalja EU-a da se pristup novčanim sredstvima veže za poštivanje vladavine prava.

“Nema više nikakve sumnje da se u Mađarskoj više ne jamče temeljna prava. Uništavanje pluralizma medija ne omogućava građanima neovisne i provjerene informacije. Europska unija ne može ostati pasivna suočena s ovim zabrinjavajućim trendom“, rekao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård.

JanosBodey

JanosBodey

“EFJ je u potpunosti solidaran s medijskim radnicima Indexa. Ponosni smo na njihovu reakciju. Pozivamo Europsku komisiju i države članice EU da pokrenu istragu o vlasništvu medija i uništavanju medijskog pluralizma u Mađarskoj. Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme, dodao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

U prosincu 2019., nakon zajedničke misije u Mađarskoj, Međunarodni institut za tisak (IPI), članak 19., Odbor za zaštitu novinara (CPJ), Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF), Europska federacija novinara (EFJ) ), Neograničena sloboda medija (FPU) i Reporteri bez granica (RSF) objavili su izvještaj iz kojeg je vidljivo da je mađarska vlada od 2010. sustavno demontirala medijsku neovisnost, slobodu i pluralizam, iskrivila medijsko tržište i podijelila novinarsku zajednicu u zemlji, postigavši stupanj kontrole medija bez presedana u državi članici EU.

JanosBodey

JanosBodey

I nedavni izvještaj MPM2020 smjestio je Hrvatsku, u društvo s Mađarskom, među zemlje visokog rizika po pitanju radnih uvjeta novinarki i novinara.

I dok se od hrvatskih vlasti po pitanju ljudskih prava u Mađarskoj može čuti samo šutnja ili recitacije o dva brata, a stupanj (ne)demokratičnosti opravdava se različitim percepcijama, dužnost nam je progovoriti jasno i glasno da je demokracija u Mađarskoj ugrožena, a kolegicama i kolegama poručiti da u svojoj borbi nisu sami.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!