Podrška Simfonijskom orkestru HRT-a

Sindikat novinara Hrvatske, podružnica pri HRT-u  daje punu podršku kolegicama i kolegama Simfonijskog orkestra Hrvatske radio televizije koji su koji su jučer prije koncerta u KD Vatroslav Lisinski uputili javni apel kojim su upozirli na tešku situaciju. Orkestar napuštaju glazbenici nezadovoljni prvenstveno materijalnim uvjetima, što uskoro može imati dalekosežne posljedice u glazbenoj kulturi Zagreba i šire.
Kako su naglasili u svom apelu ansambl čine umjetnici koji predstavljaju najuži izbor glazbenika u državi koji svom umijeću i usavršavanju posvećuju čitav život.
Godinama simfoničari pokušavaju osigurati adekvatna primanja u čemu ne uspijevaju unatoč podršci brojnih umjetnika, umjetničkih organizacija pa i iskazivanju razumijevanja od strane brojnih uprava. No, njihova loša financijska situacija ostala je nepromijenjena.
Zbog toga iz orkestra, zbog egzistencijalnih pitanja, odlaze mnogi, a njihova je mjesta nemoguće nadopuniti jer su plaće upola manje i uvjeti lošiji od uvjeta koji nude drugi poslodavci.
Naši su kolege i kolegice uputile umjetnički apel isprovociran potpuno krivom evaluacijom njihove djelatnosti. Orkestar je desetkovan, napuštaju ga glazbenici nezadovoljni u prvom redu materijalnim uvjetima, što uskoro može imati dalekosežne posljedici ne samo na razini Hrvatske radiotelevizije, nego i u glazbenoj kulturi Zagreba i šire, imajući u vidu da su orkestri i zbor Hrvatske radiotelevizije važan i nezaobilazan dionik hrvatske kulture općenito, a posebice glazbene kulture.
Znamo vrijednost Simfonijskog orkestra Hrvatske radio televizije kao dijela javnog medijskog servisa na koji bismo svi morali biti ponosni. Ovi vrhunski glazbenici zbog višegodišnje nemoći da riješe pitanje svojih egzistencijalnih prava bili su prisiljeni koncert započeti pozivom u pomoć.
Pridružujemo se aplauzu ovim sjajnim umjetnicima i njihovom vrijednom umjetničkom radu i upućujemo iskrenu i duboku podršku naporima da se izbore za svoja prava.

Povjereništvo Sindikata novinara Hrvatske pri HRT-u.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031