Podrška iz Zagreba #freeAssange

Nakon presude Visokog suda u Velikoj Britaniji kojom je odbijena najnovija žalba osnivača Wikileaksa Juliana Assangea protiv naloga za izručenje koji su izdale Sjedinjene Države, Assangeova obrana  najavljuje  novu žalbu.  Ali to će biti posljednja pravna radnja koja se može  provesti na sudovima Ujedinjenog Kraljevstva. Sljedeći korak za Assangeove odvjetnike mogao bi biti Europski sud za ljudska prava. Novinarske organizacije i sindikati diljem svijeta izražavaju zgražanje ovom odlukom i daju podršku Assangeu. Iz Zagreba šaljemo podršku isticanjem poruke #freeAssange na mnogim poznatim gradskim lokacijama.

Naše krovne organizacija Međunarodna i Europska federacija novinara ponovile su poziv američkoj vladi da zatvori slučaj protiv Assangea jer predstavlja ozbiljnu prijetnju slobodi medija i pravima svih novinara u svijetu. Velika Britanija  odobrila je  izručenje Assangea SAD-u kako bi se suočio s optužbama, prvenstveno prema nacionalnom Zakonu o špijunaži, zbog objavljivanja dokumenata američke vlade koji su otkrili da je američka vojska počinila ratne zločine protiv civila u Afganistanu i Iraku, uključujući ubojstvo dvojice novinara Reutersa. Ako bude proglašen krivim, Assangeu prijeti zatvorska kazna do 175 godina.

Mađunarodna federacija novinara pokrenula je  globalnu kampanju  pozivajući američku vladu da zatvori slučaj, te zatražila od svih medijskih sindikata i organizacija za slobodu tiska da potaknu svoje vlade da zatraže i osiguraju Assangeovo oslobađanje. IFJ i EFJ  potpisale su  otvoreno pismo zajedno sa zastupnicima EU, Assangeovom suprugom Stellom i organizacijama koje brane slobodu medija i ljudska prava, u kojem pozivaju američkog predsjednika Joea Bidena da pomiluje Assangea.

Podsjetimo, prošle su se godine mediji koji su objavili materijal WikiLeaksa – The Guardian, New York Times, Le Monde, Der Spiegel i El País – okupili i javno se usprotivili Assangeovom progonu i pozvali američku vladu da odustane sve optužbe protiv njega. Objavili su otvoreno pismo pod naslovom ‘Objavljivanje nije zločin’ u kojem su tužbu nazvali izravnim napadom na slobodu medija.

Sindikat novinara Hrvatske podršku šalje “razglednicom” iz Zagreba i porukom da Assange nije i neće biti zaboravljen. Optužbe protiv Assangea prijetnja su svim novinarima koji istražuju, otkrivaju i objavljuju priče o korupciji, nepravilnostima, nelegalnom radu političkih i drugih autoriteta. Obrana Assangea je obrana novinarstva.

Talijanski novinarski sindikat FNSI  kao znak podrške uključio je u članstvo  Julianu Assangeu i Stelli Moris Assange uručio člansku iskaznicu FNSI-ja. Europska federacija novinara (EFJ) prenijela je inicijativu svojim podružnicama u Europi: njih 19 odlučilo je slijediti talijanski primjer i priznati Julianu Assangeu članstvo (ili počasno članstvo) u svojim organizacijama.

Uz člansku isksznicu europski sindikati poručuju: “Mi, dolje potpisani europski sindikati i udruženja novinara, pridružujemo se Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ) u pozivu američkoj vladi da odustane od svih optužbi protiv Juliana Assangea i dopusti mu da se vrati kući svojoj ženi i djeci. Ozbiljno smo zabrinuti zbog utjecaja Assangeova daljnjeg pritvora na slobodu medija i prava svih novinara u svijetu. Pozivamo europske vlade da aktivno rade na oslobađanju Juliana Assangea. Kako bismo pokazali našu solidarnost, proglašavamo Juliana Assangea punopravnim članom, počasnim članom ili slobodnim članom naših organizacija.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!