Pismo predsjedniku Vlade o važnosti EMFA-e

Prijedlog Europskog akta o slobodi medija važan je korak prema osiguravanju slobodnog novinarstva i demokracije u Europi. Europska komisija iznjedrila je prijedlog koji je na dobrom tragu, ali potrebno ga je poboljšati.

Stajalište Europske federacije novinara, čiji je SNH član, o Europskom aktu o slobodi medija i kako ga poboljšati pročitajte OVDJE.

Kako bi dodatno zagovarali važnost unapređenja prijedloga kroz rad Europskog parlamenta i u konačnici Europskog vijeća predsjednica EFJ-a i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever uputila je pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek kojeg vam donosimo u nastavku.

Poštovani predstavnici hrvatske Vlade,

prijedlog Europskog akta o slobodi medija u proceduri je u Europskom parlamentu. Sindikat novinara Hrvatske, ujedinjen s drugim europskim novinarskim organizacijama u Europskoj federaciji novinara snažno podržava ideju donošenja jake, koherentne uredbe kojom se uspostavljaju pravne mjere zaštite medija i novinarstva diljem Europe.

Iako pozdravljamo inicijativu Europske komisije za jačanjem slobodnog pluralističkog medijskog sustava, te predanost zaštiti novinara i uredničke neovisnosti unutar EU, Europska federacija novinara naglašava važnost snažnije zaštite i slobode medija i neovisnosti novinarstva.

Zato smo predložili izmjene i dopune Europskog akta o slobodi medija i smatramo da je ključno da ih zakonodavci – Europski parlament i Europsko vijeće – uključe u EMFA kako bi ojačani akt ispunio proklamirana obećanja. Smatramo da je važno da europske institucije prihvate akt u cjelini, štoviše da ga ojačaju, te se protivimo svakoj naznaci slabljenja i/ili razdvajanja regulative.

Europska federacija novinara intenzivno zagovara bolju zaštitu novinara, novinarki i medija na europskoj razini, u sklopu naših aktivnost želimo kao predstavnici novinarskih organizacija na nacionalnoj razini predstaviti stajalište o predloženom zakonu.

U prilogu možete pronaći Stajalište EFJ-a o Europskom aktu o slobodi medija, na raspolaganju sam za detaljniju argumentaciju i razgovor.

Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!