Peta godišnjica ubojstva novinara Já​​na Kuciaka i Martine Kušnírove

Pet godina nakon ubojstva istraživačkog novinara Já​​na Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove, očekuje se izricanje presude u ponovnom suđenju osumnjičenom nalogbodavcu ubojstva novinara Aktuality.sk i njegove zaručnice. Dok su ubojice i posrednik u ubojstvu u veljači 2018. već osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, osumnjičeni Marián Kočner , optužen za naručivanje zločina, oslobođen je optužbi. S ponovljenom presudom koja se očekuje u travnju 2023., naše organizacije ponovno pozivaju na punu pravdu za dvostruko ubojstvo.

Dolje potpisane organizacije provele su misiju utvrđivanja činjenica i zagovaranja u Slovačkoj kako bi izrazile podršku obiteljima i kolegama Já​​na Kuciaka i Martine Kušnírová te ocijenile slobodu medija u Slovačkoj pet godina nakon njihova ubojstva. Aktivno smo sudjelovali u komemorativnim događanjima i susreli se sa slovačkim novinarima. Na sastancima s predsjednicom, premijerom i političkim strankama potaknuli smo ih na nastavak reformi i provedbu novih mjera za poboljšanje sigurnosti novinara i neovisnosti medija – uključujući i javnu radiotelevizu RTVS – te za zaštitu od zlouporabe tužbi i obranu zviždača. Put do pune pravde za Já​​novo i Martinino ubojstvo, i napredak Slovačke u slobodi medija i dalje je krhak. Dok se političke stranke pripremaju za prijevremene izbore zakazane za rujan 2023., naše organizacije pozivaju na novi politički konsenzus i obveze za poboljšanje slobode medija i sigurnosti novinara kako bi se spriječilo svako buduće ubojstvo novinara i omogućilo kolegama Jána Kuciaka da nastave s njegovim nasljeđem od javnog interesa izvještavanje.

Sigurnost novinara

Nakon izbora 2020. godine, tijela kaznenog progona – policija, posebno tužiteljstvo i sudovi – krenula su u obračun s korupcijom koju su otkrili novinari, čime su dobili njihovo povjerenje. Ali potpuna pravda još nije zadovoljena niti za ubojstvo Jána Kuciaka niti za druge zločine protiv novinara kao što je njihovo masovno praćenje od strane “ Kocnerovog odreda ”, mreže pojedinaca plaćenih da daju informacije Kovneru. Istodobno, novo istraživanje koje je proveo Istraživački centar Jána Kuciaka (ICJK) u okviru projekta Safe.Journalism.sk pokazuje da su slovački novinari najčešće mete online i verbalnih napada. Jedna od najvećih prijetnji s kojima se novinari u Slovačkoj danas suočavaju su verbalni napadi uključujući klevetničke kampanje od strane političara, što služi kao putokaz javnosti daljnje zlostavljanje na internetu. Ovi napadi političara – koje treba nedvosmisleno osuditi – ostaju uglavnom nesankcionirani. Zbog toga pozivamo političke lidere i stranke:

o  Obvežite se da ćete tijelima za provođenje zakona pružiti sva potrebna sredstva za postizanje pravde za zločine protiv novinara i poboljšati njihovu zaštitu u skladu s Preporukom Europske komisije o sigurnosti novinara iz rujna 2021.

o  Obećajte da ćete pozitivno odgovoriti ako novi mehanizam zaštite Slovačke, Safe.Journalism.sk , zatraži suradnju.

o  Obvezite se ćete zabraniti verbalne napade i klevetničke kampanje protiv medija, te osuditi takve napade i sankcionirati članove stranaka koji krše zabranu.

o  Usvojiti izmjene i dopune kaznenog zakona kako bi se pooštrile kazne za teške napade i prijetnje novinarima koji su bili mete zbog svog rada.

Neovisnost medija

Sabor je 2022. donio važne zakone kojima se jača zakonska zaštita povjerljivosti novinarskih izvora, kao i jača transparentnost vlasništva i financiranja medija. Bivši glavni direktor javnog servisa RTVS, pod čijim je mandatom dalo ostavku više od 30 novinara, smijenjen je nakon parlamentarnih izbora. Zakonodavci, međutim, nisu uspjeli temeljito reformirati proces odabira koji je izrazito politički opterećen. Štoviše, od srpnja 2023. odlučili su ukinuti naknade za licence, glavni izvor financiranja, i zamijeniti ih državnim subvencijama do dugoročnog rješenja. Misiji je priopćeno da novi glavni ravnatelj uživa opće povjerenje medijske zajednice.

Aktualna vlada trebala bi brzo predložiti novi mehanizam koji će jamčiti adekvatno i stabilno financiranje RTVS-a, bez političkih pritisaka i nadzirano od strane neovisnog tijela. Trebalo bi također organizirati javno savjetovanje koje bi uključilo nakladnika. Nakon sljedećih općih izbora, političke stranke trebale bi se posvetiti reformi procesa izbora glavnog ravnatelja javnog medija i njegovog nadzornog tijela kako bi se dodatno povećala neovisnost RTVS-a. Čineći to, politički čelnici trebali bi biti nadahnuti dobrom praksom i pozitivnim elementima Europskog zakona o slobodi medija koji je predložila Europska komisija.

Zaštita od zlouporabe tužbi i pristup informacijama

Pozdravljamo obvezu vlade da provede preporuku Europske komisije protiv strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) i da podrži predloženu Direktivu protiv SLAPP-a. Pozivamo sve strane da slijede ovaj primjer i obećaju slične reforme za rješavanje dosadnih tužbi na nacionalnoj razini.

Zabrinuti smo što je kleveta i dalje kažnjiva u Slovačkoj zatvorskom kaznom od dvije do osam godina. Iako takve kazne, među najstrožima u EU, sudovi ne primjenjuju, političarima i gospodarstvenicima se njima omogućuje pritisak na novinare. Mediji su i dalje na meti građanskih tužbi sa zahtjevima za odštetu od desetak tisuća eura. Ministarstvo pravosuđa predložilo je smanjenje maksimalne zatvorske kazne za klevetu na godinu dana, a u slučaju veće štete na dvije godine. Političke stranke su pozvane da potpuno ukinu zatvorske kazne za klevetu i da u potpunosti dekriminaliziraju klevetu.

Pravni okvir za slobodu informacija (FOI) i dalje je općenito jak i među najboljima u EU-u. Pozitivno je što su Sabor 2022. godine donijele Izmjene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama kojima su zabranjene tužbe protiv novinara zbog objave informacija dobivenih putem zahtjeva za pristup informacijama. Pozdravljamo osnivanje Ureda za zaštitu zviždača, pozivamo vladu da u cijelosti prenese Direktivu EU o zviždačima i poduzme sve mjere kako bi pružila maksimalnu zaštitu svim zviždačima.

Ubojstvo Jána Kuciaka i Martine Kušnírová dovelo je do sveobuhvatnih društvenih i političkih promjena u Slovačkoj. No, nalogodavac ubojstva još uvijek nije osuđen, a vlasti tek trebaju poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitile novinare i obranile neovisne medije. Kraj nekažnjivosti mora postati stvarnost, a novi politički ciklus političke stranke moraju pretvoriti u priliku za jačanje slobode tiska.

Potpisano:

o  ČLANAK 19 Europa

o  Odbor za zaštitu novinara (CPJ)

o  Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF)

o  Europska federacija novinara (EFJ)

o  Free Press Unlimited (FPU)

o  Međunarodni institut za tisak (IPI)

o  Reporteri bez granica (RSF)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!