Otišao je naš Vrana

Fotoreporter stare garde, koji je doslovce radio do posljednjeg daha, Srđan Vrančić Vrana umro je u pedeset sedmoj godini života, na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, gdje je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja Scuba Skener. Fotografijom se aktivno bavio od 1979., a najviše reporterskom, sportskom i političkom fotografijom. Svoje prve radove prezentirao je početkom 80-tih u omladinskom listu “Val”.

Srđan Vrančić rođen je u Rijeci, 1. rujna 1965. godine. Cijeli život vezan mu je uz fotografiju i  novinarstvo, a jedan je i od osnivača Jutarnjeg lista. Pet godina je obavljao funkciju urednika fotografije u JL-u, dok je zadnjih godina radio u  Foto-news agenciji Cropix. Za potrebe izdanja EPH, odnosno Hanza media, izvještavao je kao fotograf i novinar iz ratova u: Afganistanu, Srbiji-Kosovu, Libiji, Libanonu-Siriji, Krimu, Ukrajini, s antiglobalističkih nemira u Pragu, prosvjeda u Istanbulu… Bio je i izvjestitelj i s velikih sportskih događanja, kao što su olimpijada u Torinu, svjetskih i europskih  prvenstva u nogometu, natjecanja u svjetskom kupu i svjetskih prvenstava u skijanju, s utrka F1 i mnogih drugih događaja. Njegove su fotografije dijelom postave u nekoliko  muzeja: Muzej grada Rijeke, Muzej ratne fotografije u Zagrebu, Hrvatski školski muzej…

Hobistički se bavio podvodnom fotografijom od kraja osamdesetih, dok je aktivnu sportsku ulogu u Hrvatskom ronilačkom savezu započeo 2014. Zadnjih godina stalni je osvajač medalja, a 2017. osvojio je Prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji. Iste godine na Kupu Hrvatske bio je drugoplasirani. Sudionik je ekskluzivnog finalnog natjecanja UWPM u Egiptu 2018. Na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji, pod pokroviteljstvom CMAS-a (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques), na Tenerifima 2019., kao član hrvatske reprezentacije osvojio je srebrnu medalju, dok je pojedinačno bio četvrti. Pobjednik je u hrvatskom dijelu Underwater Photo Marathona (2020), dok je u internacionalnom zauzeo 11 mjesto. Ronio je u Andamanskom moru i Tajlandskom zaljevu, Raja Ampat u Indonezijai, Tenerifima, Crvenom moru, Socorro Revillagigedo, Cenoteu i Karibima.

Ljubav prema moru i podmorju Vrana je iskazivao je cijeli život. – Gotovo svih pet i pol desetljeća svog života imao je nezadrživu potrebu glavu gurati pod morsku površinu, a kad se to spojilo s njegovom ljubavi prema fotografiji, dobili smo prvoklasnog podvodnog fotografa koji nas već godinama osvaja svojim prizorima iz tajanstvenih morskih prostranstava, napisao je u jednoj reportaži o Vraninoj strasti novinar Tomislav Kukec. Vrana je bio i veliki ljubitelj skijanja te nije bilo novinarskih skijaških susreta i natjecanja na kojima ne bi osvojio poneku medalju. Volio je natjecanja, a i ove godine se kandidirao i za novinarsku nagradu Velebitska degenija, koju je dobio prije dvije godine za fotografiju bicikla kojeg izvlače s morskog dna. Dobitnik je najbolje sportske fotografije Zbora fotoreportera za 2014. godinu.

Vrančić je bio vrlo angažiran i kao dugogodišnji sindikalni povjerenik u Jutarnjem listu te je bio i jedan od autora Kolektivnog ugovora u tom dnevnom listu, prvog takve vrste potpisanog s privatnim izdavačem u hrvatskim medijima. Kao predstavnik zaposlenih obnašao je dužnost člana Nadzornog odbora Hanza  media. Hrvoje Zovko u ime Hrvatskog novinarskog društva izrazio je sućut obitelji, kolegama i prijateljima prerano preminulog Srđana Vrančića.

Napisao: Ivica Buljan/HND

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!