Osuđujemo suspenziju i zahtjev za likvidaciju neovisnog ruskog sindikata JMWU

Foto: JMWU

Europska i Međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) osuđuju odluke ruskih vlasti da zatvore Sindikat novinara i medijskih djelatnika (JMWU). EFJ i IFJ pozivaju ruske vlasti da odustanu od tužbe protiv JMWU-a i okončaju napad na neovisne novinare i medijske kuće u Rusiji. Moskovski gradski sud je 5. srpnja obavijestio JMWU da je moskovski tužitelj podnio tužbu za likvidaciju sindikata novinara. U iščekivanju presude, sud je 4. srpnja odlučio narediti obustavu aktivnosti  sindikata. Pripremno ročište zakazano je za 13. srpnja., a JMWU je 13. svibnja obaviješten o odluci moskovskog gradskog tužitelja od 11. svibnja, kojom je naložena sudska istraga protiv novinarskog sindikata. Zamjenik moskovskog tužitelja,  Sergej Savenkov, zahtijevao je da mu se dostave brojni dokumenti, uključujući prijedloge skupština JMWU, zapisnike sa sastanaka izvršnog odbora JMWU, detalje o računima organizacije, kao i detalje skupova, seminara, okruglih stolova, edukacije i prezentacije, potpune informacije o objavama u medijima i na internetu, tekstovi radijskih i TV govora predstavnika udruga. U svom pismu odgovora, supredsjedavajući JMWU-a  Igor Yasin , s obzirom na veliku količinu traženih dokumenata i vremenski rok od samo jednog radnog dana za njihovo prikupljanje, zatražio je “razuman rok” za udovoljavanje ovom zahtjevu. Sljedećih dana sindikalni predstavnici više puta su tužiteljstvu dostavljali dodatne dokumente. Predstavnike sindikata je 26. svibnja pozvao šef tužiteljstva, zadužena za nadzor nad provedbom zakona o saveznoj sigurnosti, međunacionalnim odnosima i borbi protiv ekstremizma i terorizma,  Dmitrij Stupkin , da “daju objašnjenja” o svojim aktivnosti.

Supredsjedateljica JMWU-a,  Sofia Rusova razgovorala je 27. svibnja s dvoje tužitelja. Pitanja su se ticala aktivnosti sindikata, postojanja regionalnih podružnica i njihovog broja, proračuna sindikata i redovitosti plaćanja članarine, ali bilo je i pitanja o djelovanju same Rusove. Posebna pažnja posvećena je web stranici JMWU. Nisu postavljena konkretna pitanja o antiratnim publikacijama. Iako je 16. lipnja istekao  službeni rok za pravosudni nadzor, JMWU nije obaviješten o njegovim rezultatima. Moskovski gradski sud je 5. srpnja poslao sindikatu dva dokumenta: odluku od 16. lipnja u korist zahtjeva tužitelja za raspuštanjem sindikata i odluku od 4. srpnja o uvođenju preventivnih mjera protiv sindikata, u obliku obustavu svojih aktivnosti.

U sudskim dokumentima je također navedeno da je protiv JMWU-a pokrenut upravni postupak “u vezi s objavom na službenim stranicama organizacije lažnih informacija o tijeku specijalne vojne operacije za zaštitu samoproglašenih republika Donjecka i Luganska, namijenjen diskreditiranju uporabe ruskih oružanih snaga za zaštitu interesa Ruske Federacije i njezinih građana i održavanje međunarodnog mira i sigurnosti”, za što je predviđena novčana kazna do 200.000 rubalja (3.100 EUR) za čelnike organizacije i do pola milijuna rubalja (7.700 EUR) za samu organizaciju.

U presudi se zaključuje da “djelovanje sindikata dovodi do kršenja prava i sloboda čovjeka i građanina te šteti javnom redu, javnoj sigurnosti, društvu i državi”. Predstavnici JMWU-a nisu imali uvid u sudske spise. Pripremno ročište o likvidaciji JMWU-a zakazano je za 13. srpnja u 14 sati na Gradskom sudu u Moskvi.

Predsjednica IFJ-a Dominique Pradalié: „Ovaj nepošten i proizvoljan proces, koji dovodi do odluka, bez prava sindikatu da dostavi dokumente i ospori sve takozvane dokaze, je laž. To je samo još jedan opasan korak u zatvaranju svih glasova koji ne prenose samo vladine izjave. Nastavit ćemo pružati praktičnu potporu svim onim ruskim novinarima koji rade na očuvanju istine živom od onih koji žele ušutkati neovisne glasove”.

“Pravni postupak pokrenut radi likvidacije ruskog nezavisnog sindikata JMWU ima sve karakteristike  političkog suđenja na potpuno proizvoljnoj osnovi”, rekla je predsjednica EFJ-a  Maja Sever . “Snažno osuđujemo ovu politiku široke likvidacije svih organizacija civilnog društva u Rusiji, a posebno onih organizacija koje brane pravo ruskih građana na slobodu izražavanja i njihovo pravo na pristup neovisnim informacijama. Počinitelji ove neselektivne represije će odgovarati.”

Izvor: EFJ 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!