Osnovana Regionalna sindikalna podružnica SNH Vukovar

Zahvaljujući inicijativi novinarki i novinara lokalnih medija Vukovarsko-srijemske županije osnovana je  Regionalna sindikalna podružnica SNH Vukovar. Vraćanjem sindikalizma na ovo područje žele se jače angažirati u zaštiti svojih radničkih i novinarskih prava te novinarske profesije, osnaživati međusobnu soldarnost i brigu, poticati eduakciju i stručno usavršavanje i hrabriti neovisno  i slobodno novinarstvo.

Udruživanjem u sindikat, novinari i novinarke također žele afirmativno doprinijeti svojim lokalnim zajednicama i aktivno sudjelovati u društvenome životu.

Položaj novinara i novinarki danas u redakcijama lokalnih medija  Vukovarsko-srijemske županije ne odudara previše od onoga kolega i kolegica u drugim dijelovima Hrvatske, jednako je težak, neizvjestan i bremenit problemima od malih i neredovitih primanja,  neplaćenoga prekovremenoga rada, nemogućnosti napredovanja, smanjenih mogućnosti za dodatne edukacije i stručno usavršavanje do izloženosti  jakim pritiscima lokalne politike, cenzuri, autocenzuri i gušenju novinarskih sloboda.  No, istok Hrvatske specifičan je i zbog ratnoga naslijeđa te postratnoga društva opterećenoga lošim međunacionalnim odnosima i podjelama, stalnim podgrijavanjem ratne retorike, ekonomskim i demografskim katastrofama. U takvim životnim uvjetima položaj novinara i novinarki na ovom je području dodatno nepovoljniji i treba mu pristupiti sustavno.  Stoga upravo ovdje, sindikalno udruživanje ima i dodatni motiv – pomagati svojoj zajednici, osnaživati je i graditi društvo mira, povjerenja i solidarnosti, ukazivati na nepravilnosti, promovirati pozitivno, zastupati i do kraja braniti novinarsku slobodu.

U našoj regionalnoj podružnici Sindikata novinara Hrvatske  ponosni smo na činjenicu da su naši članovi i članice različitih nacionalnih pripadnosti i da smo se okupili oko istoga cilja  – zaštita naših prava i odgovornost prema zajednici u kojoj živimo i radimo.

Za regionalnu povjerenicu podružnice SNH Vukovar izabrana je Marija Mornar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031