Osigurajte zaštitu novinarima koje šaljete u Ukrajinu

Foto: Philippe Desmazes / AFP

Pozivamo medijske poslodavce da  osiguraju zaštitu novinara koje šalju u ratna područja.

Međunarodna i Europska federacija novinara i njihove podružnice u Ukrajini, NUJU i IMTUU  upozorile su da mnogi dopisnici u Ukrajini nemaju pancirkee, kacige ili medicinske komplete. Redakcije i dalje šalju novinare u Ukrajinu bez posebnog osiguranja i zaštite, a pancirke je sve teže nabaviti u Europi. Većina europskih novinara putuje u Ukrajinu preko Krakova (Poljska), gdje su vjerovali da će moći kupiti zaštitnu opremu. Ali u Poljskoj je nemoguće je kupiti pancirku bez posebne dozvole.

“Broj mladih novinara koji su nedovoljno opremljeni, nedovoljno zaštićeni i slabo plaćeni su u porastu”, rekli su IFJ i EFJ. “Pozivamo poslodavce da preuzmu odgovornost da im osiguraju potrebnu opremu i da im plate prema riziku koji preuzimaju. Također ih molimo da ukrajinske fiksere smatraju punopravnim članovima svojih timova.”, pozivaju međunarodne novinarske organizacije i dodaju da IFJ nudi policu osiguranja koja novinarima vrijedi čak iu ratnim situacijama.

Pridružujemo se i pozivamo i medijske poslodavce u Hrvatskoj da osiguraju zaštitnu opremu za novinare i novinarke koje izvještavaju iz ratnog područja.  Osim toga, podružnice EFJ-a i IFJ-a u Ukrajini napravile su planove za pomoć stranim novinarima. Njihovim podružnicama možete se obratiti putem ovih adresa:

Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU)

  • oblik@nsju.org
  • spilka@nsju.org

Nezavisni sindikat medija Ukrajine (IMTUU)

  • Kontakt osoba: Serhiy Shturkhetskyy
  • predsjednik@nmpu.org.ua
  • +380503565758

Donirajte u fond za sigurnost IFJ-EFJ za novinare u Ukrajini

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!