Organiziranje u medijima – Kako do boljih uvjeta rada?

Krajem prošlog tjedna u Budimpešti je održana radionica o organiziranju u medijskom polju: „Snaga je u sindikatu“. Radionica je dio projekta „Novinarskih iskoraka“ Journalism Breakthroughs Project koji vodi radna skupina za medije i tehnologiju s CEU Democracy Institute – (Srednjoeuropsko sveučilište). Na jednoj od sesija, bilo je govora o načinima financiranja sindikalnih aktivnosti, a na njoj je sudjelovala i članica Sindikata novinara Hrvatske, Petra Ivšić.

Najviše se govorilo o organiziranju medijskih radnika i radnica, ali i o samom radu u sindikatu. Značajan izvor inspiracija izvučen je iz rada radničkih pokreta koji su uspjeli mobilizirati ranjive i potlačene skupine. Borba slovenskog sindikata na RTV Slovenija je dijelu publike iz zemalja bivše Jugoslavije bila poznata, i mi smo o tome već nekoliko puta izvještavali.

No, većini polaznika, borba u Sloveniji bila je novost, pa se u nastavku diskusije tema često pojavljivala kao rijetko dobar primjer solidarnosti i borbe radnika u medijima.

Bilo je riječi i o freelancerima i freelance radu, kao sve učestalijem obliku rada, a koji je vrlo problematičan kada se govori o egzistencijalnoj sigurnosti, te osnovnim pravima kao što je bolovanje i pravo na mirovinu.

Na panelu o projektnom financiranju sindikata naglašeno je koliko rad na određeno medijskim i drugim radnicima uzrokuje veliki emocionalni stres, budući je projektno financiranje nesigurno i dugoročno često neodrživo. Ono što je ironija slučaja da u svijetu danas imamo vrlo malo prilika čuti o borbama radnika u medijima jer sami ti radnici ne izvještavaju previše o svom radnom statusu i radničkim pravima, jer na taj način ugrožavaju svoje radno mjesto. Zato je i jedan od zaključaka ovog dvodnevnog susreta da je dijeljenja iskustava i znanja iznimno važno za neka buduće borbe za bolje uvjete radnika i radnica u medijima, kako u jugoistočnoj Europi, tako i šire.

Polaznici radionica i gosti panela uglavnom su bili novinari, aktivisti i sindikalisti iz istočne i jugoistočne Europe. Neki od polaznika bili su Jakov Kolak, glavni urednik portala Radnička Prava i član Regionalnog industrijskog sindikata – RIS iz Hrvatske; Marko Miletić, glavni urednik portala Mašina iz Srbije; Helena Milinković, politička novinarka na RTV Slovenija i predsjednica koordinacije novinarskih sindikata Radiotelevizije Slovenija, Nóra Ugron, koordinatorica ELMO-a – Eastern European Left Media Outlet ili Istočno- europske mreže ljevih medijskih “outleta” iz Rumunjske te polaznici i polaznice iz Slovačke, Velike Britanije i Mađarske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031