O upadu u studio RTV Slovenije kolegica Marta Razboršek

Nakon upada grupe antivaksera prosvjednika u studio RTV Slovenije razgovarali smo s kolegicom Martom Razboršek koja nam je objasnila da još od  svibnja pred zgradom traju prosvjedi.  Uredništvo ih je prijavilo policiji, koja prijetnje nije shvatila ozbiljno. Kakva je sada situacija i što se točno dogodilo pitali smo Martu.

Protesti antivaksera koji kažu da imaju dokaze da koronavirus ne postoji  traju od svibnja, jednom su već ušli u zgradu Televizije ali samo u aulu, ovaj put su preskočili ogradu i zajedno sa policijom otišli do studija našeg informativnog programa. Pripadnici specijalne policije došli su nešto kasnije i rastjerali prosvjednike.

Tko su ti prosvjednici i tko stoji iza sinoćnjeg upada?

Grupu prosvjednika  koju predvodi nekadašnji vođa vojne postrojbe Mors  Troha i koja traži da javni servis izvještava o njihovoj istini o koroni da virus ne postoji i da je cjepivo opasno po život, te su razvili  transparent – JAVNA TELEVIZIJA UBIJA i počeli sakupljati potpise za referendum o ukidanju preplate za RTV Slovenija. Inače ukidanje pretplate traže i neke druge skupine, uglavnom sa desnog spektra, koji tvrde da javni servis radi protiv desne vlasti. Tko stoji iza samog upada u javni servis ne znam – ali u zgradi Televizije nisu bili samo oni koji protestiraju zbog korone svaki dan, već i neki drugi prosvjednici poznati s drugih događaja.

Vaše kolege već su upozoravali na okupljanje prosvjednika pred ulazom na televiziju, vrijeđajući i ometajući zaposlene i goste, zašto nitko od nadležnih nije reagirao i očekujete li nakon sinoćnjeg upada da institucije reagiraju?

Uprava RTV Slovenije je objavila je oštru reakciju i iz emisije ODMEVEI koja se emitira iz studija u koji su upali prosvjednici ponovo su zatražili da se pojača osiguranje i naravno osudili napad. Šefica informativnog programa Manica Janežič Ambrožič i direktorica Televizije Slovenija su policiju više puta upozoravale da se ometa rad prije svega novinara informativnog programa. Imale su neka saznanja da bi moglo doći do upada koji se na kraju i dogodio i na to su upozoravale.  Policija je od gradske uprave tražila da prosvjed ne dozvoli jer nemaju dovoljno policajaca da bi branili javni servis. Ali kako je pravo na mirni prosvjed zajamčen ustavom – prosvjed je dobio dozvolu. Ipak, nakon upada u studio daljnji prosvjedi ispred RTV Slovenije su zabranjeni.

Kako je  reagirala vlast  i premijer Janez Janša?

Premier Janša je upad osudio na Twitteru riječima: «Upad u zgradu RTV Slovenija ili bilo koju drugu zgradu nema nikakve veze sa slobodom govora, nego je nasilje nad slobodom. Svako nasilno prisvajanje javnog prostora i prijetnje moraju se osuditi i kazniti uvijek na isti način” Pritom je mislio i na nedavni incident na Triglavu gdje njega presrela grupa prosvjednika, te je poručio da TV Slovenija cijelu godinu podržava prosvjede, antivaksere, razne Triglave i sada se čudi. Slična je bila i osuda napada sa strane ministra unutrašnjih poslova.  Predsjednik države Borut Pahor je izjavio, da nije mogao zamisliti da će ovo doživjeti i upozorio da je sve više mržnje u društvu koja se počela kanalizirati u nasilju.

Kakva je atmosfera na televiziji, što kažu vaše kolege?

Kolege su dugo vremena upozoravale na opasnost, a u ponedjeljak imamo sastanak s generalnim direktorom.  Vjerujte, novinarima nije lako, napadaju nas sa svih strana – vrijeđaju, nazivaju prostitutkama i slično … Samo se nadamo, da neće doći do nasilničkog ponašanja na ulici, jer primamo i takve prijetnje. A kolegice su već nekoliko puta dobile nekakav prah – tako da je policija morala intervenirati u zgradi RTV-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!