O nama

Poštovane kolegice i kolege,

veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas ispred Sindikata novinara i medijskih djelatnika Hrvatske. Pitanje koje si u ovim vremenima moramo postaviti u kakvom smo položaju kao struka i koliko marimo za vlastita radnička prava.

Pomalo je ironično da kroz naš rad često upozoravamo na brojne nepravde počinjene prema radnicima u Hrvatskoj dok sebe stavljamo na posljednje mjesto.

Udruženo sindikalno djelovanje moglo bi tu situaciju promijeniti. Mislim da se zajedno možemo izboriti za bolja radna prava novinara i medijskih djelatnika u Hrvatskoj, a to je put za jačanje neovisnosti i prava na slobodno izvještavanje. Novinar kojemu nije ugrožena egzistencija može biti zaista slobodan novinar.

Svakako bih htjela naglasiti da sindikalno udruživanje i djelovanje nikako nije usmjereno protiv poslodavca. Upravo suprotno, radnici i poslodavac uz pomoć sindikata mogu bolje definirati svoje potrebe, sindikat može biti medijator u slučaju šuma u komunikaciji između radnika i poslodavca, a ovaj sindikat sigurno nije arhaični ostatak nekih prošlih vremena koji koči napredak i ne prilagođava se izazovima sadašnjice.

Jedan od primjera uspješne suradnje radnika, sindikata i Poslodavca može biti Kolektivni ugovor. Danas ga imaju dva, da samo dva medija.

Za pokretanje pregovora o Kolektivnom ugovoru potrebno je imati podružnicu, a za podružnicu je potrebno imati pet stalno zaposlenih članova. Tek s dovljnim brojem članova možemo i tražiti pregovore za granski kolektivni ugovor na razini države. U vrijeme dok svatko s pristupom društvenim mrežama misli da ima pravo držati predavanja novinarima kako bi trebali raditi svoj posao, pa i oni na najvišim razinama vlasti, mislim da ne trebam dalje objašnjavati koliko bi na ovaj način zaštitili sebe i dignitet naše struke.

Neovisno o tome učlanili se ili ne pozivam vas i da pratite Sindikat na društvenim mrežama. Kako je Sindikat član Europske i Svjetske federacije novinara otvara nam se mogućnost edukacije u raznim područjima sindikalnog djelovanja, ali i izazova s kojima se kao struka susrećemo pa vas pozivam i da se na ovom pitanju aktivirate i uključite u raspravu.

Teška su vremena. Razjedinjeni molimo, ujedinjeni pregovaramo!

PREUZMITE PRISTUPNICU

Maja Sever, predsjednica SNH-a

Sindikat novinara Hrvatske (SNH)

Trade Union of Croatian Journalists (TUCJ)

Perkovčeva 2, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska/Croatia

tel. +385 1 48 26 104; 48 26 947

fax. +385 1 20 92 396

e-mail: sinoh@hnd.hr

https://www.facebook.com/sindikatnovinara/

Twitter  @Sindikatnovinar

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!