Novinarstvo u doba pandemije – korona ubila najmanje 2000 novinara

Od Covid 19, u proteklih nešto manje od dvije godine od početka pandemije, umrlo je 2000 novinara, a u 2021. godini umrlo je najmanje oko 1400 medijskih djelatnika, odnosno 116 mjesečno, objavila je organizacija PressEmblem Campaign (PEC) iz Ženeve.

Kako navodi PEC nijedan kontinent nije bio pošteđen pandemije. Najviše umrlih je u Latinskoj Americi koja prednjači s polovicom žrtava, odnosno 955 smrtnih slučajeva. Slijedi Azija s 556 mrtvih, ispred Europe 263, zatim Afrika 98 i Sjeverna Amerika 68.

-Nakon što je broj smrtnih slučajeva skočio u prvoj polovici 2021., broj umrlih se usporio u drugoj polovici te godine zahvaljujući napretku u cijepljenju, rekao je tajnik PEC-a Blaise Lempen te dodao kako se za oko 50 umrlih još traže konkretni podaci, odnosno da li je uzrok smrti Covid 19.

U PEC-u smatraju kako je stvarni broj žrtava pandemije svakako veći, jer uzrok smrti novinara ponekad nije preciziran ili njihova smrt nije objavljena. U nekim zemljama ne vode se precizni podaci i nema pouzdanih informacija te stoga procjenjuju da je brojka od 2000 umrlih niska procjena. Tako prema procjeni PEC-a u Indiji, toj ogromnoj južnoazijskoj državi, umrlo je više od 400 medijskih radnika zbog pandemije, ali za stotinu njih tek treba provjeriti podatke.

U PEC-u se nadaju da će se usporavanje zaraze nastaviti i tokom 2022., ali su zabrinuti zbog velikog broja infekcija uzrokovanih varijantom Omicron te se stoga poziva sve medijske djelatnike da poduzmu potrebne mjere opreza, uključujući dopunsko cjepivo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!