“Novinarstvo ne damo” na HRT-u

U Studiju 4 Hrvatske radiotelevizije gostovala je predsjednica Sindikata novinara Maja Sever. Najavila je dolazak predsjednika Europske federacije novinara (EFJ) Mogensa Blicher Bjerregårda u sklopu projekta “Upravljanje promjenama u medijima”. Riječ je o dugogodišnjem danskom sindikalistu, stručnjaku između ostalog i za kolektivno pregovaranje te su upravo njega, aplicirajući se za projekt u okviru europskih fondova, tražili u Sindikatu novinara Hrvatske, objasnila je gostujući u Studiju 4 HRT-a.

– Pozvali smo ga da nam napravi radionicu o kolektivnom pregovaranju, kako se izboriti do boljeg kolektivnog ugovora. A kada već dolazi, dogovorili smo se s kolegama iz HND-a i DZNAP-a da dan prije, danas u 18 sati, u Novinarskom domu održimo i zajedničku konferenciju na kojoj ćemo otvoriti nekoliko pitanja – pojašnjava Sever o konferenciji zakazanoj za ponedjeljak, 30. rujna, s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma.

Kolektivni ugovor je nešto što je svim radnicima u Republici Hrvatskoj zagarantirano zakonom o radu. Do kolektivnog ugovora se dolazi tako da se sindikati organiziraju, da se ljudi učlane u sindikat, pokrenu ocjenu reprezentativnosti, i kada pred Ministarstvom rada postanu reprezentativni, zatraže otvaranje kolektivnog pregovaranja. Poslodavac je dužan pokrenuti kolektivno pregovaranje, pojasnila je Sever.

– Kolektivni ugovor ima snagu zakona. Njime možemo propisati brojna svoja zakonom dozvoljena prava. Kada ga potpišemo s poslodavcem, on dobiva snagu zakona. Svaki kolektivni ugovor bolji je od pravilnika o radu – upozorava i dodaje kako je prije osam godina u Hrvatskoj bilo 11 kolektivnih ugovora u medijskim kućama, od kojih danas “imamo dva poštena ugovora”, jedan na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) i drugi u Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji (HINA).

– Svi ostali kolege imaju velikog prostora zaštititi svoja radna prava kolektivnim ugovorom. A kad zaštite svoja radna prava, zaštitit će svoju egzistenciju i time doći do slobodnijeg, neovisnijeg pisanja i izvještavanja – poručila je Sever.

Podsjetila je i da je Ministarstvo kulture izmijenilo zakon po kojem su nakladnici oslobođeni plaćanja PDV-a, uz obvezu da se u svaku redakciju uvede statut i da se on mora poštovati.

Dolazak prvog čovjeka Europske  federacije novinara znači i razgovarati odnosno utvrditi stanje položaja novinara i slobode govora u Hrvatskoj, poručila je Sever, dotaknuvši se i položaja u kojemu su trenutno hrvatski novinari.

– Danas je, čini mi se, ne samo u našem društvu nego i šire, najlakše za sve optužiti novinare – kaže Sever i podsjeća da su novinari prenositelji vijesti. Podsjetila je na prosvjed HND-a i Sindikata prije nekoliko mjeseci u kojem su pokušali upozoriti na to što bi bilo da nema novinara, koliko afera ne bi bilo otvoreno da nema njih. Podsjetila je i da novinari rade za plaću koja je često ispod prosjeka ili prosječna te na nužnost zaštite njihovih prava.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!