Novinari kažu “ne” ratu i državnoj cenzuri

Fotografija: Nikolay Korzhov / AFP

Europska federacija novinara (EFJ) osuđuje cenzuru nametnutu ruskim novinarima koji prate rusku oružanu agresiju u Ukrajini. Ruski novinari u četvrtak su kritizirali rusku vojnu agresiju i pozvali na etički tretman događaja.

Ruski regulator za medije, Roskomnadzor , obavijestio je ruske medije da su dužni koristiti samo informacije koje dobiju iz “službenih ruskih izvora” za pokrivanje “specijalne operacije povezane sa situacijom u Luganskoj Narodnoj Republici i Narodnoj Republici Donjeck”.

Roskomnadzor je u četvrtak objavio da će publikacije koje krše te zahtjeve biti odmah blokirane. Osim toga, ovi mediji bit će kažnjeni s do 5 milijuna rubalja (50.000 eura).

“Novinari moraju slobodno koristiti sve dostupne pouzdane izvore”, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez . “Novinari su u službi građana, a ne vlada! Novinari nikada ne smiju postati vojnici u informacijskom ratu. Novinarstvo je upravo suprotno od propagande.”

Poput svojih ukrajinskih kolega u NUJU i IMTUU , Ruski sindikat novinara i medijskih radnika (JMWU) poziva svoje članove da poštuju etiku i odbiju državnu cenzuru.

Dmitrij Muratov , glavni urednik ruskog lista Novaya Gazeta i dobitnik Nobelove nagrade za mir, najavio je da će sljedeće izdanje njegovih novina biti objavljeno na ruskom i ukrajinskom jeziku. “Zato što Ukrajinu ne smatramo neprijateljskom zemljom, a ukrajinski jezik jezikom neprijatelja. Nikada to nećemo priznati.”

Ruski novinari demonstrirali su u Moskvi protiv ruske vojne agresije na Ukrajinu. 70 ruskih novinara, uključujući članove redakcije Kommersant , Dozhd , Novaya Gazeta , RBC , Ekho Moskvy, The Bell , RTVI , Snoba , 7×7 , Izvestia i Mediazona , potpisali su otvoreno pismo u kojem se osuđuje vojna operacija Ruske Federacije u Ukrajina: “Rat nikada nije bio i nikada neće biti metoda rješavanja sukoba i za to nema opravdanja.”  Protiv vojne agresije Ruske Federacije izjasnili su se i ruski znanstvenici i znanstveni novinari: “Odgovornost za početak novog rata u Europi u potpunosti leži na Rusiji. Nema racionalnog opravdanja za ovaj rat. Pokušaji da se situacija u Donbasu iskoristi kao izgovor za pokretanje vojne operacije ne ulijevaju povjerenje. Jasno je da Ukrajina nije prijetnja sigurnosti naše zemlje. Rat protiv nje je nepravedan i iskreno besmislen. Rat s Ukrajinom je korak u nigdje. “

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!