Nova ubojstva novinara i medijskih djelatnika u Ukrajini

Snimatelj Fox Newsa Pierre Zakrzewski i ukrajinska producentica, novinarka i fikserica Oleksandra Kuvšinova, također poznata kao Sasha, ubijeni su 14. ožujka dok su izvještavali iz Horenke, grada blizu Kijeva.

Novinar Fox Newsa Benjamin Hall teško je ozlijeđen u istom napadu. Međunarodne i europske federacije novinara (IFJ i EFJ) osudile su ciljanje medijskih djelatnika koji izvještavaju s prvih crta bojišnice u Ukrajini i pozvali međunarodnu zajednicu da istraži ove napade.

Fox News je izvijestio da je vozilo novinara jučer “pogođeno nadolazećom vatrom” dok se ekipa kretala prema gradu Irpinj. Prvo je javno objavljeno samo ozbiljno stanje Benjamina Halla nakon napada.

Danas je izvršna direktorica Suzanne Scott objavila da je ubijen Pierre Zakrzewski. “S velikom tugom i teškim srcem prenosimo jutros vijest o našem voljenom snimatelju Pierreu Zakrzewskom.”

Prema medijskim izvješćima, Zakrzewski, 55, bio je irski državljanin koji je živio u Londonu, a za Fox News pokrivao je mnoge međunarodne priče od Iraka preko Afganistana do Sirije. Oleksandra Kuvšinova bila je 24-godišnja ukrajinska novinarka. S timom Fox Newsa radila je mjesec dana.

Ukrajinske vlasti priopćile su danas da je Benjamin Hall još uvijek u bolnici i da su mu morali amputirati dio noge.

Od početka ruske invazije 24. veljače ubijena su četiri novinara. Američki novinar Brent Renaud ubijen je u nedjelju u predgrađu Kijeva. Ukrajinski novinar Jevhenij Sakun poginuo je u bombardiranju televizijskog tornja u Kijevu 1. ožujka. Najmanje pet novinara je ranjeno.

Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez izjavio je: “Čini se jasnim da su novinari sada namjerno meta. To su ratni zločini i počinitelji se kao takvi moraju procesuirati. Večeras su naše misli s Pierreovim i Oleksandrinim voljenima.”

Foto: Lucas Tomlinson/Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!