Nova prilika za financiranje slobodnih novinara

Mreža novinara Hostwriter Agora Europe 2020 raspisala je nove natječaje za novinarstvo, za slobodne novinare.  Prijave se prihvaćaju do 22. lipnja 2020. godine. Prijaviti se možete na ovom linku: https://agora.hostwriter.org/AgoraEuropeGrants2020/

Pandemija coronavirusa donijela je znatne društvene i ekonomske poremećaje. Kriza pogađa i novinarstvo te predstavlja egzistencijalnu prijetnju ponajprije slobodnim novinarima slobodnim. Neke su države prepoznale negativan utjecaj na slobodnu medija i provele mjere potpore. Za mnoge kolegice i kolege te su mjere nedostatne.

Istovremeno, postoji značajan rizik da će neka zemlje iskoristiti izvanrednu situaciju pandemije kako bi se smanjile poštivanje obaveza zaštite ljudskih prava i osigurale slobodu tiska.

https://hostwriter.org/ međunarodna mreža koja pomaže novinarima, trenutno povezuju 5000 novinara u 150 zemalja i  odlučili su ponuditi  financijske potpore za slobodne novinare u istočnoj i južnoj Europi, Hrvatska je obuhvaćena.

Kandidati moraju navesti jednu priču za koju smatraju da je izostavljena u trenutnim vijestima. Uz to, trebali bi objasniti kako ih je COVID kriza pogodila kao slobodne novinare. Ove informacije trebale bi omogućiti razumijevanje opsega trenutne krize u medijskom sektoru u različitim dijelovima Europe.

Dvadeset novinara bit će izabrano za sudjelovanje u programu potpora novinarstvu Agora Europe koji će se sastojati od dva dijela:

Dio I: Svaki od odabranih novinara dobit će 500 eura hitnog financiranja koje će koristiti na bilo koji način (npr. Za plaćanje stanarine, kupovinu hrane, životne troškove itd.).

II dio: Novinari će sudjelovati u uvodnom sastanku i bit će grupirani u timove koji će raditi na temi priče za svoju regiju. Ukupno će 3000 eura bit će raspodijeljeno ekipama za plaćanje troškova nastalih u produkciji njihovih priča.

Od timova se traži da se njihove priče objave u regionalnim medijima, a Hostwriter će prevesti komade na engleski jezik za objavljivanje na svojim platformama.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!