Njemačka i Danska znaju zašto je novinarstvo važno. Zna li Hrvatska?

Njemački sindikat Ver.di, koji zastupa 2,1 milijun članova iz 1000 različitih profesija, među njima i novinare, još je u ožujku imao priliku na sastanku kancelarki Angeli Merkel iznijeti sve probleme s kojima se novinari susreću zbog epidemije koronavirusa.

Rezultat tog sastanka je program pomoći na državnoj i saveznoj razini za slobodnjake, samostalne samozaposlene i mala poduzeća (do 5 ili 10 zaposlenih). Ta pomoć primjerice u Saveznoj pokrajini Berlin iznosi 5000 eura, a na razini savezne vlade od 9.000 do 15.000 eura.

U Berlinu je, nakon samo tri dana, podneseno oko 200.000 zahtjeva i pokrajinska sredstva su iscrpljena. Međutim, federalni fondovi isplaćivat će se dalje. U ostalim njemačkim pokrajinama još uvijek ima sredstava na raspolaganju, javljaju nam iz tog sindikata.

Pozitivno je što su nakon aktivacije programa ljudi imali novac na svojim računima nakon samo dva ili tri dana. Ova brza i birokracijom neopterećena pomoć nažalost vratila je na scenu brojne prevarante koji su dobili financijska sredstva s lažnim web stranicama i netočnim informacijama. Ali nekoliko ih je već uhvaćeno.

U Njemačkoj novinarstvo profesija od sistemske važnosti

U Njemačkoj se broj konzumenata televizije, digitalnih sadržaja i tiska rapidno povećava dok se lokalne i privatne radio postaje bore za opstanak. Mnoge će se zatvoriti, a kolegice i kolege izgubiti posao.

Ipak, većina reklamnih novina već je prestala s radom i mnogi izdavači iskorištavaju situaciju da provedu planirane uštede i restrukturiranje. U gotovo svim izdavačkim kućama primijenjen je skraćeni rad u izdavačkim odjelima (reklame, prodaja, marketing itd.) i postignut je dogovor s radničkim vijećima, jer je oglašavanje palo.

Vladine beneficije (60 posto neto plaće ili 67 posto za one koji imaju djecu) neki poslodavci ne povećavaju, ali većina izdavača povećava i do 100 posto neto plaće. Trenutno njemački ministar rada razmatra hoće li se beneficija privremeno povećati na 80 ili 87 posto neto plaće.

U informativnim medijima ima dovoljno posla zbog izvještavanja oko epidemije. Skraćeno se radi u nekim lokalnim novinama i u pojedinim odjelima  sporta i kulture. Naravno, ovdje su posebno pogođeni freelanceri koji ostaju bez angažmana. Malo je povoljnija situacija za honorarce koji rade za  javne RTV servise jer u tim slučajevima postoje fondovi pomoći i druga dodatna pomoć.

Ver.di posebno upozorava na probleme samozaposlenih

SindikatVer.di podupire pritisak ministara ekonomije saveznih pokrajina za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa i povezanog pada prihoda za samozaposlene. Predlaže se paušalni iznos hitne pomoći od 1.000 eura u sljedeća tri mjeseca.

“Postojeći savezni programi za mala i srednja poduzeća osmišljeni su kako bi nadoknadili definirane operativne troškove, kao što su troškovi zakupa. Međutim, za vrlo velik broj samozaposlenih privatno i profesionalno neraskidivo su povezani i vlastiti su prihodi tekući poslovni rashodi. U tom pogledu oni ne ispunjavaju postojeće uvjete za hitnom saveznom pomoći”, upozorio je predsjednik Ver.di-ja Frank Werneke.

Navodi saveznu pokrajinu Baden-Württemberg koja je omogućila postupak u kojem i samozaposleni mogu primiti 1.180 eura mjesečno.

Danska daje novac za plaće novinara i stimulira poslodavce da ne otpuštaju ljude

Danski parlament, uz jednoglasnu podršku stranaka od krajnje ljevice do krajnje desnice, podržao je mjere za pomoć danskim medijima tijekom krize koronavirusa.

Jedan od paketa pomoći namijenjen je privatnim medijima koji gube prihode od oglašavanja. Mediji koji su izgubili između 30 i 50 posto prihoda od oglašavanja od države će dobiti 60 posto iznosa izgubljenog prihoda , dok oni koji su izgubili više od 50 posto prihoda od oglašavanja od države će dobiti 80 posto iznosa izgubljenog prihoda.

Osim ovo paketa pomoći, freelanceri mogu dobiti do 3000 eura mjesečno ako mogu dokazati i dokumentirati pad prihoda. Potrebno je pratiti provođenje ove mjere kako bi bili sigurni da se provodi na pravi način, piše predsjednik Europske federacije novinara, Danac, Mogens Blicher Bjerregård.

Ne otpuštajte ljude

Danska potiče vlasnike medija u privatnom sektoru da ne otpuštaju ljude. Ako zadrže novinare, fotoreportere, snimatelje itd. država plaća 75 posto plaće, poslodavac 25 posto, a radnik se obvezuje odustati od sedam dana godišnjeg odmora.

Vlada je svjesna da im je više nego ikada prije potrebna podrška medija pa su mjere pomoći dogovorene vrlo brzo, samo nekoliko dana nakon 11. ožujka, kada je vlada najavila restriktivne epidemiološke mjere i “zatvaranje” države.

Mislim da je iznimno važno što vlada podržava medije jer tako svi mogu biti sigurni da će građani biti dobro informirani. Ova situacija pokazala je i kako je važno imati održive profesionalne medije na svim platformama – tisak, radijsko i televizijsko emitiranje, te internet. Tek sa svim ovim platformama može se osigurati da većina građana ima pristup informacijama.

Koronavirus je ukazao na važnost pluralnog i pouzdanog medijskog tržišta. Uz ogromnu količinu informacija, samo nepristrani mediji mogu uravnoteženo i informativno prenositi ono što vlada radi, a istovremeno biti i kritični prema odlukama vlade kada je to potrebno, zaključuje Bjerregård.

A Hrvatska?

Iako je Vlada donijela već tri paketa mjera pomoći gospodarstvu, ni u jednom od paketa nema ni riječi o novinarima. Iz Ministarstva kulture i resorne ministrice Nine Obuljen Koržinek tek spominju mjere HZZ-a na koje se freelanceri i honorarci, koji su u najvećim problemima ne mogu prijaviti. Spominju i isplatu iz Fonda za pluralizam medija, ali riječ je sredstvima iz već ranije provedenih natječaja u 2018./2019.

Zato smo zajedno s HND-om predložili hitne mjere za spas novinarstva. Još čekamo odgovor nadležnih. A u međuvremenu pozivamo vas i na našu virtualnu pressicu u utorak koju ćete moći pratiti i na našoj Facebook stranici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031