Nizozemski novinar u kritičnom stanju nakon što je pet puta ustrijeljen

Foto: Bas Czerwinski / ANP / AFP

Nizozemski novinar Peter R. de Vries bori se za život u bolnici nakon što je jučer oko 19 i 30 u njega pucano u ulici Lange Leidsedwars u Amsterdamu. Policija je uhitila trojicu osumnjičenih. Europska i Međunarodna federacije novinara (EFJ / IFJ) osudile su pokušaj ubojstva dodajući da je to još jedan tragičan udarac slobodi medija u Europi.

U utorak navečer Peter R. de Vries gostovao je u televizijskom programu RTL Boulevard. Nakon izlaska iz zgrade, u njega je nekoliko puta pucano iz neposredne blizine u sporednoj ulici studija. Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema rekla je na konferenciji za novinare da se novinar “bori za život”. Policija je uhitila trojicu osumnjičenih.

Peter R. de Vries (64) poznati je nizozemski istraživački novinar koji je pratio kriminalističke istrage. Radio je za De Telegraaf, časopis Panorama, Algemeen Dagblad i vodio svoj kriminalistički program na televiziji. Dobitnik je međunarodne nagrade Emmy 2008. godine za rad na istrazi o  nestanku tinejdžerice Natalee Holloway 2006. godine na Arubi.

Prema medijskim izvještajima, De Vriesu je u primao prijetnje i dodijeljena mu je policijska zaštita. 2019. napisao na na Twitteru da će biti na popisu smrtnih slučajeva. Radio je kao savjetnik svjedoka koji svjedoči u slučaju protiv Ridouana Taghija, osumnjičenog za ubojstvo i trgovinu drogom.

Generalni tajnik Nizozemskog udruženja novinara (NVJ) Thomas Bruning izjavio je : „Ovo novinarstvo pogađa u samo srce. Naravno, ostaje vidjeti kako su povezane De Vriesove aktivnosti, no napad se dogodio na izlasku iz RTL-a. De Vries je žestoki borac, ustrajan i hrabar. Možemo se samo nadati da će preživjeti. “

Predsjednik EFJ-a  Mogens Blicher Bjerregard rekao je: „Šaljem svoju podršku Petru i očekujem istragu koja će predvodnike ovog groznog napada dovesti pred lice pravde. Omogućavanje i zaštita rada (istraživačkih) novinara koji istražuju kriminal ključno je za svaku demokraciju. “

EFJ je nedavno  upozorio na eskalaciju nasilja nad medijskim profesionalcima s porastom broja napada od prošle godine i više puta pozvao nizozemske vlasti da učine sve da zaštite novinare i istraže sve napade.

Predsjednik IFJ-a  Younes MJahed  rekao je: „Šokirani smo napadom na novinara koji je opširno izvještavao o pitanjima od javnog interesa i riskirao je govoreći istinu. Ovo je napad na slobodu tiska i pozivamo vlasti da brzo istraže ovaj slučaj. Naše misli su s Peterom, njegovom obitelji i prijateljima. “

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!