Nizozemska je do sada za spas novinarstva uložila preko 35 milijuna eura!

Početkom krize koju je uzrokovao novi koronavirus nizozemska vlada podržala je novinarstvo i novinare kroz nekoliko financijski izdađnih mjera.

U travnju, svibnju i lipnju odobrena je isplata oko 1.100 eura freelancerima bez obzira na njhove prihode i dohodak partnera/partnerice ako žive u istom kućanstvu. Od 1. srpnja imovinski cenzus ipak igra ulogu pa samostalni novinari s partnerom koji ima stalni prihod u većini slučajeva neće biti prihvatljivi za financijsku pomoć.

Najavljeno je općenito popuštanje kriterija za fondove na koje se mogu prijaviti novinari.

Kolektivne organizacije poput nizozemske Lire, koje prikupljaju novac od autorskih prava od izdavača, doprinose financiranju novinarskih projekata u ukupnom iznosu od 160.000 eura. Lira također doprinosi socijalnom fondu NVJ-a koji ima na raspolaganju približno isti iznos.

Sve prijave ocjenjivat će se pojedinačno, a nizozemska vlada osigurala je 11 milijuna eura za regionalne i lokalne medije, od kojih su neki “hiperlokalni” i u vlasništvu neovisnih novinara.

Nizozemska je odgodila obvezu plaćanja poreza novinarima do 1. listopada, od kolovoza je slobodnim novinarima na raspolaganju još jedan fond koji financira istraživačke priče i kreativne produkcije “težak” 160.000 eura.

Vlada se obvezala i na dodatnih 24 milijuna eura potpore lokalnim medijima do kraja 2020. godine.

Podsjetimo, SNH i HND su Vladi i resornoj ministrici Nini Koržinek Obuljen predstavili Hitne mjere za spas novinarstva u Hrvatskoj. Za sada je prihvaćen naš prijedlog za isplatu pomoći slobodnim novinarima preko natječaja Agencije za elektroničke medije. Sretni smo da je na taj način egzistencijalno potpomognuto oko 40 naših kolegica i kolega.

S obzirom da su u pojedinim medijima već počela otpuštanja pred nama je teška jesen, ali zajedno s HND-om nastavljamo borbu za spas novinarstva u Hrvatskoj.

Primjeri poput ovog iz Nizozemske, ali i vijesti koje nam stižu od naših kolegica i kolega iz drugih zemalja EU-a pokazuju da ima odgovornih država i čelnika vlada koji shvaćaju zašto je novinarstvo važno zašto je još važnije pomoći da kvalitetno novinarstvo kojem je na prvom mjestu javni interes opstane u ovim zahtjevnim vremenima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031