Nisi sama! Zaustavimo online nasilje i trolanje novinarki zajedno!

Međunarodna federacija novinara pokrenula je akciju kojom se želi poslati snažna poruka svima da novinari neće trpjeti bilo kakvu vrstu nasilja, a posebno online nasilje i trolanje kolegica novinarki.

Bavljenje novinarstvom donosi svoje izazove kojih smo svi mi u branši svjesni, ali pred našim kolegicama ti su izazovi dvostruki. Osim što zajedno novinari i novinarke doživljavaju pokušaje diskreditacije onoga što rade i o čemu izvještavaju kolegice su izložene dvostrukoj diskriminaciji samo zato što su žene i to je nešto protiv čega se svi moramo boriti.

S najnovijom akcijom Nisi sama. Zaustavimo online trolanje (You are not alone Stop online trolling) IFJ želi upozoriti na porazne podatke prema kojima tek 50 posto novinarki koje su doživjele online nasilje, prijetnje i trolanje iste prijave u svojim medijskim kućama.

Zato se i Sindikat novinara Hrvatske priključuje njihovoj inicijativi i pozivamo vas sve da u ponedjeljak 25. studenoga 2019.  date svoju potporu u obliku sebića iliti selfija s papirom na kojem stoji #StopOnlineTrolling #STOPVAW  YOU ARE NOT ALONE, a možete isto napisati i na hrvatskom jeziku, ali kako bi internacionalizirali akciju kod objave na društvenim mrežama svakako koristite gore navedene hastagove.

Kako ovo ne bi bila još jedna tzv. prigodničarska akcija, cilj je i na ovaj način potaknuti vlasti u vašoj zemlji da ratificiraju Konvenciju 190 UN-ove Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i zlostavljanja na poslu. Detaljnije o Konvenciji ILO190

Objavite svoje fotografije s navedenim hastagovima i krenimo zajedno u borbu za poštovanje naše struke i naših kolegica. Pokažimo im da nisu same!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!