Natječaj za istraživačko novinarstvo

Journalismfund.eu ponovno otvara svoj Europski program prekogranične potpore neovisnom prekograničnom istraživačkom novinarstvu. Ovim programom Journalismfund.eu želi dodatno pridonijeti razvoju vitalne europske javne sfere omogućavanjem istraga o pitanjima od zajedničkog interesa za europske građane.

Program pokrenut od 2009. godine kao podrška profesionalnim novinarima i prekograničnim istraživanjima s naglaskom na europske teme. Prekogranični timovi mogu se prijaviti za bespovratna sredstva za pokrivanje  radnog vremena i troškova  zajedničke istrage.

Pored potpore, timovi se također mogu prijaviti za  mentora koji  će pružiti pomoć u istrazi ili potrebnim kompetencijama.

Za koga?

Za profesionalne novinare  iz najmanje dvije europske zemlje  koji imaju dobre ideje za prekograničnu istragu s naglaskom na europske teme. Program podržava novinare koji žive u Europi ili zemlji Vijeća Europe. Kad je relevantno za priču, mogu se prihvatiti i članovi tima s drugih mjesta.

Zašto ovaj program?

U 21. stoljeću najvažnija politička, ekonomska i socijalna pitanja, poput migracijskih tokova, sigurnosti, financija ili zaštite okoliša  nadilaze državne granice i novinari moraju surađivati ​​širom Europe i širom svijeta kako bi proveli relevantno i utjecajno istraživanje.

U posljednjih nekoliko godina, broj transnacionalnih istraga naglo je porastao, što je dovelo do značajnih političkih, zakonodavnih i drugih promjena u Europi. Danas je neovisno prekogranično istraživačko novinarstvo potrebno više nego ikad kako bi se pronašla rješenja za sve složenije probleme poput klimatskih promjena, nejednakosti, pandemije itd.

Prvi rok za prijavu projekata je četvrtak,  11. ožujka 2021., 12 sati

2021. godine raspoloživ je ukupan iznos od  200 000 EUR koji će se dodijeliti najzanimljivijim projektnim prijedlozima tijekom četiri kruga prijave.

Da biste se prijavili ili saznali više o kriterijima posjetite https://grants.journalismfund.eu/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!