Nakon poziva na linč Faktografu stižu prijetnje smrću!

Iskazujemo punu podršku kolegicama i kolegama na portalu Faktograf.hr, koji su postali meta javnog linča što ga je prije tri dana pokrenuo poduzetnik Nenad Bakić, a nakon čega redakciji Faktografa stižu prijetnje fizičkim nasiljem, ali i smrću. Također, od nadležnih zahtijevamo hitnu reakciju kako bi se odmah zaustavili ovi sramotni i opasni nasrtaji na naše kolegice i kolege. Poduzetnik Bakić je 10. i 11. prosinca na svom profilu na društvenoj mreži Facebook grubo napao Faktograf iznoseći niz neistinitih tvrdnji te svoje pratitelje pozvao na masovno podnošenje sudskih tužbi protiv portala i na taj način pokrenuo upravo ono protiv čega se naše organizacije već godinama bore – organizirani pritisak na medije koji profesionalno i objektivno izvještavaju kako bi ih se zastrašilo te im se otežao, pa i onemogućio rad.

Bakić poziva na osnivanje fonda iz kojeg bi se financirale tužbe

„Mislim da svi kojima se ovako narušavaju Ustavna prava mogu tužiti Faktograf po članku 127. Kaznenog zakona – ja hoću. Faktograf možda misli da ‘običan mali čovjek’ neće imati resursa (znanje, novac…) da ih tuži za takvo gaženje njihovih prava, možda su u pravu. Mene zanima da li bi bilo legalno da se formira neki fond iz kojeg bi se financirale takve tužbe? Ne bi terbalo biti jako komplicirano – šablonske tužbe za istu temu?“, napisao je Bakić.

Huškanje protiv novinara nerijetko dovodi do fatalnih posljedica

Poduzetnik poziva na organizirani pritisak na jedan mediji upravo na način na koji se SLAPP-tužbama pokušavaju ušutkati kritički mediji. Tužbe protiv novinara i medija predstavljaju, naime, financijsko opterećenje te grubi pokušaj cenzure, što je protivno Ustavu. Praksa također pokazuje i da ovakvo huškanje protiv novinara i medija nerijetko dovodi do fatalnih posljedica.

Podsjećamo i da su prema anketi Hrvatskog novinarskog društva u Hrvatskoj 2021. godine bile aktualne najmanje 924 tužbe protiv novinara i medija te da je Hrvatska na vrhu ljestvice po sramotnoj statistici SLAPP-tužbi.

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!