Na pitanja o medijskim politikama odgovorili su nam iz SDSS-a

Imate li medijsku politiku i na čemu se temelji?

Naša medijska politika temelji se na zalaganju za slobodne, profesionalne, organizacijski i ekonomski nezavisne medije koji građanima pružaju potpune i pravodobne informacije. Za demokratsko društvo ne samo da je poželjna već  je nužna mogućnost analize i kritike vlasti. Nitko tko u njoj sudjeluje ili teži za sudjelovanju u njoj, tko je nositelj javnog utjecaja i javnog mišljenja, ne može biti zaštićeni od javne kritike. Posebni su naglasci naše medijske politike na osnaživanju (osnivanju) elektroničkih medija za manjine i na borbi protiv govora mržnje.

Kako namjeravate osigurati dugoročnu potporu važnu za opstanak kvalitetnog i profesionalnog novinarstva?

  • Izmjenama Zakona o HRT-u kojima bi bio cilj promijeniti postojeću situaciju na HRT-u
  • Jačati transparentnost vlasništva
  • Pojačati ulogu VEM-a od nadzora kvantitete prema nadzoru kvalitete
  • Izraditi odgovarajući okvir za kontrolu fenomena „lažnih vijesti” i ulagati u medijsku pismenost novinara i medijske publike
  • Izraditi pravni i financijski okvir za održivost i razvoj neprofitnih medija i/ili medija zajednice

Na koji način namjeravate osigurati i potaknuti kolektivno pregovaranje kao put do bolje zaštite radnih prava u medijima? Jeste li spremni na kompromis s radnicima? Hoćete li udovoljiti zahtjevu za dostojnu naknadu za pošten rad?

Radnik mora biti plaćen primjereno za svoj rad u svim grana privrede, pa tako i u medijskoj sferi. Spremni smo na poticanje kolektivnog pregovaranja kako bi se prava radnika u medijima zaštitila mehanizmom kolektivnog ugovora raznim vrstama stimulacija za kolektivno pregovaranje koje mora postati pravilo u medijskom sektoru.

Pripremate li zakonodavni okvir za promjene u medijskom sektoru? Komentar Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o autorskim pravima?

Nemamo niti trenutno pripremamo svoj prijedlog pravnog okvira za medijski sektor. Smatramo da prvi korak treba biti nova medijska strategija koja, između ostalog, mora promovirati i participaciju pripadnika manjinskih zajednica u javnom i društvenom životu te održivo financiranje neprofitnih medija. Osim toga fokus nove medijske politike treba biti na programima javnog medijskog servisa. Nova medijska politika javnog servisa treba inzistirati na promicanju tolerancije u svim programima, prestanku prešućivanja tema koje su važne za manjine, prestanku tretiranja manjina isključivo kroz njihovu kulturnu/religijsku raznoličitost uz istodobno zanemarivanje njihovog društvenog i političkog života. Takva politika treba se temeljiti i na dokidanju promocije historijskog revizionizma I negacionizma u svim programima. Više od 10 godina nije donesen niti jedan novi zakon koji se odnosi na medije, stoga priprema novih propisa mora uključiti sve zainteresirane aktere medijske scene.

Hoćete li osigurati izmjenu Zakona o HRT-u i osigurati neovisnost javnog medijskog servisa?

Zapostavljanje tema bitnih za Srbe u Hrvatskoj, zanemarivanje njihovog doprinosa razvoju hrvatskog društva su karakteristike HRT-a u proteklom periodu te smo izuzetno zainteresirani za promjenu njezinog rada. Značajne izmjene Zakona o HRT-u će svakako biti dio našeg „pregovaračkog paketa“ i tema za razgovor pri formiranju nove Vlade RH.

Na koji ćete način prekinuti zloupotrebu sudskih tužbi kao sredstvo pritiska na novinare? Jeste li za brisanje uvrede i klevete iz Kaznenog zakona?

Podržavamo brisanja uvreda i klevete iz Kaznenog zakona; zloupotreba sudskih tužbi samo je jedan od silnih problema pravosuđa u Hrvatskoj, nažalost niti jedna politička opcija, bez obzira dolazila sa desne ili sa lijeve strane političkog spektra, do sada nije pokazala spremnost i kapacitet za njegove temeljite promjene. Poseban problem je kad javni servis tuži vlastite novinare te novinare uopće.

Kako ćete zaštititi novinare koji javno upozore na pritiske kojima su izloženi?

Zakonskim izmjenama kojima bi se omogućilo da novinar ima pravo upozoriti na pritiske bez da mu se zbog tog može dati otkaz, raskinuti suradnja, umanjiti plaća ili pogoršati status. 

 Kako ćete osigurati depolitizaciju institucija koje su dužne djelovati neovisno, poput Vijeća za elektroničke medije i Programskog vijeća HRT-a?

Mislim  da je termin „depolitizacija“ – pogrešan, dapače, ove institucije jesu politička tijela, stvorena da bi čuvala i promovirala određene društvene vrijednosti (u najširem – one iz Članka 3. Ustava). Radi se o tome da ih ona zanemaruju i ignoriraju radi partikularnih interesa pojedinih političkih grupacija.

Kako ćete osigurati provedbu Zakona o medijima i provedbu statuta medija?

Do sada vladajuće političke elite (nipošto ih ne želim izjednačavati) nisu inzistirale na ovome jer im nije odgovarala veća uloga medija u društvenom životu zemlje. Sasvim ispravno procjenjivali su da im je bolje imati slabije, zavisne i kontrolabilne medije nego medije koji njih kontroliraju, prozivaju … čine odgovornima. Obje stvari koje spominjete su relativno jednostavne, ona vlast koja će inzistirati na tim temama i poštivanju Zakona će doista mijenjati ovu zemlju, a ne samo, kao dosad, ponavljati parole o promjenama. Jedan od mogućih konkretnih koraka je uvođenje nadzora provedbe statuta medija.

 Kako ćete osigurati neovisnost lokalnih medija i zaštitu od lokalnih šerifa?

Nije realno očekivati potpunu nezavisnost lokalnih medija od lokalnih vlasti, za to nemamo ekonomskih, društvenih i političkih pretpostavki. Onaj koji to obećava u jednostavnim i brzim potezima je demagog. Za to su nam potrebne pretpostavke koje podrazumijevaju duboku i trajnu rekonfiguraciju cijele političke arhitekture – od administrativnih i zakonodavnih promjena do promjene društvene klime. Ipak, drugačiji pravni i financijski okvir za održivost i razvoj neprofitnih medija i/ili medija zajednice bi pomogao da lokalni mediji budu manje zavisni od lokalnih vlasti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!