Na naša pitanja odgovorili su iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore

Svakodnevno smo suočeni s činjenicom da političari ne znaju čemu služi novinarstvo i svojim odnosom prema radnicima u medijima to nepoznavanje dokazuju.

Počinje politička kampanja za parlamentarne izbore. Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske svim strankama i koalicijama koje se kandidiraju na izborima javno su postavili 10 pitanja.

U nastavku pročitajte odgovor Domovinskog pokreta Miroslava Škore:

1. Imate li medijsku politiku i na čemu se temelji?

–Temelj naše medijske politike je istinitost i objektivnost. Mi smo protiv govora mržnje, iznošenja neistina i medijskog djelovanja koje je uvjetovano interesima utjecajnih pojedinaca, organizacija i gospodarstvenika. Medijska politika u Hrvatskoj je snažno opterećena negativnim naslijeđem državne kontrole unutar komunističkog jednopartijskog sustava. To negativno naslijeđe treba postupno i temeljito odstraniti s medijske scene i medije učiniti neovisnima, a samim tim i objektivnima. Hrvatska dugoročno i studiozno treba graditi pluralistički medijski sustav kao alternativu medijskoj koncentraciji, medijskom monopolu i oligopolu.

2. Kako namjeravate osigurati dugoročnu potporu važnu za opstanak kvalitetnog i profesionalnog novinarstva?

–Potporu nezavisnim medijskim subjektima svakako treba unaprijediti, sukladno gospodarskim mogućnostima hrvatskog društva. Ona mora biti uvjetovana ispunjavanjem društvenih kriterija koje postavlja društvena većina i povećanjem odgovornosti na svim razinama.

3. Na koji način namjeravate osigurati i potaknuti kolektivno pregovaranje kao put do bolje zaštite radnih prava u medijima? Jeste li spremni na kompromis s radnicima? Hoćete li udovoljiti zahtjevu za dostojnu naknadu za pošten rad?

–Radnička prava u cjelini, pa tako i novinarska, predmet su stoljetne društvene borbe. Zaštita radničkih prava mora postati ozbiljan cilj svake značajnije političke opcije u Hrvatskoj. Uvijek ćemo biti otvoreni za pregovore i da svaki radnik u Hrvatskoj bude dostojno plaćen za svoj rad.

4. Pripremate li zakonodavni okvir za promjene u medijskom sektoru? Komentar Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o autorskim pravima?

–Analizu i pripremu zakonskih rješenja za unaprjeđenje stanja u medijskom sektoru priprema skupina medijskih stručnjaka unutar Domovinskog pokreta. Javnosti će biti predstavljena kad za to dođe vrijeme. Nismo zadovoljni razinom primjene autorskih prava kada je u pitanju novinarstvo i intelektualno vlasništvo u cjelini.

5. Hoće li osigurati izmjenu Zakona o HRT-u i osigurati neovisnost javnog medijskog servisa?

–HRT mora postati javni medijski servis koji jasno oslikava demokratsku sliku Hrvatske, te oslikavati i prenositi stvarnu sliku hrvatskog društva, odnosno, postati javni servis svih građana.

6. Na koji ćete način prekinuti zloupotrebu sudskih tužbi kao sredstvo pritiska na novinare? Jeste li za brisanje uvrede i klevete iz Kaznenog zakona?

–Nitko ne smije biti zaštićen od progona za kaznena djela i svatko mora biti spreman preuzeti odgovornost za ono što tvrdi i iznosi u javnosti.

7. Kako ćete zaštititi novinare koji javno upozore na pritiske kojima su izloženi?

–Zaštita novinara od pritisaka kao i svakog drugog državljanina RH mora biti standardna demokratska procedura. Nitko ne smije biti izložen pritiscima, ali svatko mora biti spreman da svoje stavove i djelovanje potkrijepi iznošenjem činjenica.

8. Kako će osigurati depolitizaciju institucija koje su dužne djelovati neovisno, poput Vijeća za elektroničke medije i Programskog vijeća HRT-a?

–Stručni tim Domovinskog pokreta radi na prijedlozima zakonskih rješenja. Najvažnije je ustrojstveno postaviti institucionalne okvire koji će transparentno prikazivati proceduru bilo kojeg imenovanja na temelju stručnosti i u skladu općeprihvaćenih vrijednosti hrvatske tradicije i kulture.

9. Kako ćete osigurati provedbu Zakona o medijima i provedbu statuta medija?

–Objektivnošću i istinom. Zbog toga je nužna lustracija pravosuđa, a potom i cijelog javnog sektora.

10. Kako ćete osigurati neovisnost lokalnih medija i zaštitu od lokalnih šerifa?

Smatramo da svaki medij mora kontinuirano raditi na podizanju ljestvice profesionalnosti i etičnosti. Razina profesionalnosti i etike javnog/ javnih medija uvjetuje razinu profesionalnosti i etike svih ostalih, komercijalnih medija. Ako su javni mediji neetični i neprofesionalni, onda politika i korporativni interesi pregaze interes građana. Upravo visoka razina profesionalnosti i etičnosti medija, te profesionalno i etički ustrojen HND najsigurnija su i najdugoročnija zaštita novinara od bilo kakvih, pa tako i lokalnih šerifa.

Odgovore ostalih stranaka pronađite OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!