Muke europskih freelancera

Njemačko udruženje novinara (DJV) provelo je istraživanje o ekonomskom utjecaju pandemije Covid-19 na slobodne novinare u Njemačkoj. Otprilike godinu dana nakon početka krize, rezultati pokazuju da se mnogi slobodni novinari suočavaju sa sve nesigurnijom situacijom zbog nedovoljne podrške.

Europska federacija novinara (EFJ) pridružuje se svojim njemačkim podružnicama u skretanju pozornosti na ovu posebno ranjivu skupinu novinara i u pozivu na poboljšanje financijskih mehanizama za rješavanje ovog problema.

Između 29. siječnja i 19. veljače 2021. u istraživanju je sudjelovalo 1.090 slobodnih novinara. Pokazalo se da se prosječni godišnji prihod freelancera smanjio za 25% na 25.500 eura u 2020. Više od dvije trećine freelancera prijavilo je pad radnih zadataka, polovica njih zabilježila je gubitke veće od 50%. Svaki deseti više uopće nije dobio nijedan zadatak.

Anketa HND-a i SNH provedena od 6. do 8. travnja 2020. među članstvom, novinarkama i novinarima koji u hrvatskim medijima rade kao vanjski suradnici, pokazala je da je čak 28,7 % slobodnih novinara, freelancera i honorarnih suradnika ostalo bez ikakvog angažmana u hrvatskim medijima, 26,2 % ih je izgubilo većinu angažmana, a kod njih 15,9 % se angažman prepolovio; samo 15 % zadržalo je svoje angažmane. Produžetkom krize u drugu godinu te su brojke sada možda i veće.

SNH i HND još su prošle godine predložili Hitne mjere za spas novinarstva.

Osigurane su isplate za freelancere koji nisu radili tijekom prvog lockdowna, ali jasnog i učinkovitog sustava pomoći novinarstvu, posebno najteže pogođenima – freelancerima – i dalje nema.

Europska federacija novinara napravila je bazu podataka o tome kakvu su financijsku potporu mediji i novinari dobili u Europi. Detaljnije pogledajte OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!