Mjere za očuvanje radnih mjesta u medijima i za samostalne novinare

Novinarke i novinari, mediji, slobodni novinari posebno su izloženi krizi uzrokovanoj pandemijom novog koronavirusa. Podsjećamo na Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta koje mogu iskoristiti i medijske kuće i slobodni samozaposleni novinari.

Ministarstvo kulture objavilo je poziv poduzetnicima iz kulturnog i kreativnog sektora kao i osobama koje u okviru kulturnog i kreativnog sektora obavljaju djelatnost samostalno i koji sami uplaćuju doprinose obveznih osiguranja (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) prema iznosima za uplatu doprinosa obveznih osiguranja koje im odredi Porezna uprava, poput samostalnih  novinara, a koji su zbog nastalih okolnosti ostali bez redovnih izvora prihoda, da se prijave na natječaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za dodjelu potpora za očuvanje radnih mjesta u ukupnom iznosu 5 milijardi kuna.

Izmijenjeni uvjeti od 26. ožujka 2020.:

  • uključeni su svi korisnici potpora za samozapošljavanje (vlasnici i zaposlenici)
  • uključeni su poslodavci koji su izvršili prijavu u sustav HZMO-a do 29.2.2020.
  • za sve radnike zaposlene do 29. veljače 2020.

Cilj mjere

Očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom narušena gospodarska aktivnost.

Trajanje mjere

Od 01.03.2020., i dalje, a najduže do 3 mjeseca.

Pravo na pomoć od 4 000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu i 1.625,00 kuna po radniku koji radi u nepunom radnom vremenu, imat će poslodavci koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti. Ova potpora nema obilježje državne potpore male vrijednosti, a usmjerena je na poduzetnike koji obavljaju gospodarsku djelatnost (trgovačka društva, obrti i samostalne profesije) uključujući poduzetnike iz kulturnog i kreativnog sektora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!