Medijska i umjetnička sloboda pod udarom – Europa mora djelovati

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever sudjelovala je na otvorenom panelu koji je organizirala grupa socijalista i demokrata u Europskom parlamentu pod nazivom “Medijska i umjetnička sloboda pod udarom – Europa mora djelovati”

Raspravljalo se o prijetnjama i napadima na medije i kulturne organizacije u raznim zemljama EU-a te o koracima koje je potrebno poduzeti u borbi protiv nedemokratskih tendencija.

Uz predstavnike medija i kulturnih organizacija panelisti su bili čelnici S & D Group Iratxe García , Petra Kammerevert MEP (S & D koordinatorica za obrazovanje i kulturu), Elena Yoncheva MEP , Domènec Ruiz Devesa MEP i EP potpredsjednica Klara Dobrev .

Presdjednica SNH Sever je o stanju u hrvatskim medijima izjavila:

Zaštita osnovnih novinarskih i radničkih prava i standarda u Hrvatskoj nije dobra.

Zakonodavstvo ne osigurava neovisnost regulatorne agencije i javnog servisa Hrvatske radio televizije, zaštita prava radnika i freelancera nije dovoljna, ne podržava se  kolektivno pregovaranje, novinare su na udaru SLAPP tužbe,  lokalni mediji su pod pritiskom lokalnih moćnika, nema dovoljno javnih sredstava i podrške novinarstvu

SLAPP- tužbe

Prošle godine bilo je najmanje 905 aktivnih parnica protiv 18 medija i novinara, u iznosu od ukupno 69 milijuna kuna (9 milijuna eura). Svi mediji nisu odgovorili na anketu pa bi ta brojka mogla biti daleko veća. Prema istraživanju HND-a , u 2019. godini u tijeku su bile 1.163 tužbe, većina za nematerijalnu štetu kao što su „duševna bol“ ili „okaljani ugled“. Većinu tužbi podigli su političari ili bivši dužnosnici, kao i vlasnici poduzeća, au nekim slučajevima čak i suci.

Slaba zaštita radničkih prava zaposlenika u medijima i slobodnjaka

Ne postoji Nacionalni kolektivni ugovor, a novi kolektivni ugovori potpisani su samo u dvije medijske kuće. Slobodnjaci (freelanceri) nemaju adekvatnu zaštitu radničkih prava.

Općenito, zaštita prava radnika na lošoj je razini. Medijske kuće, posebno privatne, ne podržavaju osnivanje sindikata, iako se pravo na sindikalno udruživanje spominje i u hrvatskom Ustavu. Pandemija je također pokazala koliko je velik problem zaštite slobodnjaka i netipičnih radnika

Zakonodavstvo ne jamči neovisnost javnog servisa i regulatorne agencije

Unatoč činjenici da Agencija za elektroničke medije mora biti neovisni regulator, članove Vijeća za elektroničke medije imenuje Vlada prema nepisanim pravilima političke podobnosti.

Poput izbora za čelno mjesto u agenciji, generalni direktor javnog servisa (HRT-a) također se bira u parlamentu, a promjena vodstva uglavnom slijedi promjenom većine koja pobjeđuje na političkim izborima. To uvelike ugrožava neovisnost i regulatorne agencije i javnog servisa.

Lokalni mediji pod pritiskom “lokalnih šerifa”

Većina lokalnih medija posluje komercijalno što je ujedno i njihov glavni problem. Kapacitet lokalnog gospodarstva u Hrvatskoj nije toliko velik da bi oglašavanjem mogao financirati proizvodnju medijskih sadržaja. Lokalni mediji prisiljeni su ulaziti u financijske aranžmane s gradonačelnicima i lokalnim vlastima. U tim, često posve netransparentnim „reklamnim“ transakcijama žrtvuje se neovisnost medija u zamjenu za opstanak medija. Sindikat je više puta tražio od vlade da promijeni postojeći model financiranja lokalnih medija, jer ovakav model financiranja dovodi lokalne medije u odnos ovisnosti jedinicama lokalne uprave, čiji bi rad trebali propitivati- zaključila je Sever

“Mediji i umjetnička sloboda nisu prazne fraze. Oni su temelji zdravog društva i funkcionalne demokracije.  Tek kad se ova dva temeljna prava ostvare, mediji i umjetnost će moći djelovati kao najvažniji korektiv u demokraciji. Nažalost, vidimo da su se napadi na medije i tisak ponovno pojačali u posljednjih godinu dana pandemije. Bilo otvoreno na ulici – ili neizravno kroz strukturne promjene ili poreznu politiku – sloboda medija je u opasnosti u cijeloj Europi i hitno moramo pronaći učinkovite načine za bolju zaštitu neovisnog tiska i medija, naglašeno je u raspravi.

“Znamo činjenice i sada moramo djelovati, zaključili su socijal demokrati te dodoali da je ovaj panel alarm, a sada je na Europskoj komisiji da ispuni obećanje da će pružiti sveobuhvatan ‘Akcijski plan za demokraciju’ i ponašati se kao čuvar Ugovora u kojem jasno piše da je sloboda govora nepovrediva. Moramo se koristiti svim raspoloživim alatima kako bismo Europu oslobodili pandemije cenzure i napada na medije i umjetnost. “

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!