LOKALNI MEDIJI GRAĐANIMA, NE ŠERIFIMA!

“Čuj, bio sam sinoć na večeri s xy, daj ju/ga nazovi, dogovorili smo jednu temu…”
„Lokalni šerifi, na čelu s gradonačelnikom i županom (ili njihovim izaslanicima), potpisuju ugovore o suradnji, bez javnih natječaja, sve direktnim pogodbama i dogovorima uz uvjet da se o njima ne piše ružno.“
„Velik je utjecaj i biznismena i drugih moćnika u lokalnoj zajednici koji urgiraju preko raznih kanala da se o njima ne piše, naravno, u lošem kontekstu, a ako se to i dogodi, zauvijek vam zatvore vrata.“
„Na večerama se odlučuje o kome i čemu će se pisati, a o kome ili čemu neće. Tamo se odlučuje i o sudbinama nas novinara, a po naredbi tih šerifa, novinare se miče s neke bitne teme, miče ih se s rubrike, a na koncu, dijele se i otkazi.“
Ovo su neka od zabrinjavajućih iskustava novinara i novinarki koji rade u lokalnim medijima, a koje ćemo objavljivati tijekom kampanje „Lokalni mediji građanima, ne šerifima!“ Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva. Kampanjom uoči lokalnih izbora želimo upozoriti na probleme lokalnih medija i na nužnost definiranja novih modela za funkcioniranje i financiranje lokalnih medija. U nju su uključeni kolege i kolegice iz lokalnih medija koji će u svojim medijima održati javne rasprave o stanju u lokalnim medijima.
Lokalni mediji danas su uglavnom ovisni o financiranju iz jedinica lokalne samouprave i to najčešće u sasvim netransparentnim “oglašivačkim” transakcijama, što često rezultira žrtvovanjem neovisnosti.
U kampanju su uključeni kolege i kolegice iz lokalnih medija koji će u svojim medijma održati javnu raspravu o problemima i važnosti, ali i mogućim novim modelima funkcioniranja i financiranja lokalnih medija. Rasprave ćete moći pratiti na profilima SNH i HND na društvenim mrežama gdje ćemo pravovremeno i najaviti debate.
Od kandidata na predstojećim lokalnim izborima tražimo odgovore na pitanja o transparentnom i neovisnom funkcioniranju lokalnih medija, odgovore ćemo objaviti na našim stranicama na društvenim mrežama.
Na kraju kampanje HND i SNH organizirat će središnji panel u Novinarskom domu u Zagrebu, na kojem ćemo razgovarati s medijskim stručnjacima o provedenim debatama i odgovorima političkih stranaka na postavljena pitanja. Voditelji debata lokalnih medija uključit će se Zoomom na događaj i izvijestiti o zaključcima rasprava održanih na njihovom mediju. Razgovarat ćemo i o prijedlozima novih modela prema kojima bi lokalni mediji mogli funkcionirati neovisno i slobodno.
Kampanjom „Lokalni mediji građanima, ne šerifima!“ želimo naglasiti važnost lokalnih medija, upoznati javnost i političke strukture s problemima u kojima rade i pokušati pronaći bolji model financiranja i neovisnog rada lokalnih medija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031