Lokalni mediji građanima, ne šerifima. Priča iz Dubrovnika

ANDRO VLAHUŠIĆ, bivši gradonačelnik grada Dubrovnika pravomoćno osuđen u aferi Šipan na šest mjeseci zatvora uz uvjet godinu dana kušnje, pokušao je cenzurirati političko sučeljavanja na jednoj dubrovačkoj televiziji jer je njegov protivnik spomenuo upravo tu presudu te postupke koji se i dalje vode protiv Vlahušića. Naime, Vlahušić se natječe za gradonačelnika grada Dubrovnika te tvrdi da je rehabilitiran 2019. godine, kao i da nitko nema pravo pozivati se na njegov dio biografije u kojem je osuđen za kriminal za vrijeme dok je bio gradonačelnik. Piše Ilko Čimić na Index.hr 

Prenosimo i u cijelosti priopćenje Hrvatskog novinarskog društva koje oštro osuđuje ponašanje kandidata za gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića, koji je pokušao spriječiti emitiranje predizbornog sučeljavanja na dubrovačkoj televiziji Libertas.

Vlahušić je pokušao zaustaviti emitiranje spomenute emisije jer je njegov protukandidat Đuro Capor u preizbornom sučeljavanju spomenuo pravomoćnu presudu te postupke koji se i dalje vode protiv Vlahušića. Vlahušić je tijekom emisije propustio replicirati Caporu i tek je nakon snimanja voditelju i uredniku Libertas Televizije Matku Saltariću prijetio tužbom. Vlahušić, naime, tvrdi da je rehabilitiran 2019. godine, te da novinari nemaju pravo pozivati se na njegov dio biografije u kojem je osuđen za kriminal za vrijeme dok je bio gradonačelnik.

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da javni interes uvijek mora biti na prvome mjestu i da građani imaju pravo znati sve o osobama koje se kandidiraju za visoke, odgovorne dužnosti pa i to da je neka osoba bila osuđena i rehabilitirana. Zakonski, rehabilitirana osoba ne smije biti pozvana na odgovornost, niti imati bilo kakve pravne posljedice, ali se medijima ne može braniti objava takvih informacija jer su istinite i od javnog interesa.

Prijetnje tužbama protiv medija koji takve informacije objave Hrvatsko novinarsko društvo smatra zastrašivanjem.

 

Za Izvršni odbor HND-a;

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!