Lokalni medij iz Hrvatske dobio 60.000 € iz projekta LocalMedia4Democracy!

Projekt LocalMedia4Democracy u prvom krugu prijava odabrao je 17 malih lokalnih medija koji će dobiti bespovratna sredstva kako bi služili javnom interesu u mjestima i regijama u Europskoj uniji gdje je pristup informacijama značajno smanjen. Ovom shemom dodjele bespovratnih sredstava upravljaju Journalismfund Europe i International Media Support (IMS), a sufinancira je Europska komisija.

Iz Hrvatske je bilo nekoliko prijava, što nam je posebno drago, a sredstva za razvoj aplikacije dobio je Lika Club. Cilj njihovg projekta je razviti medijsku aplikaciju posvećenu Lika Clubu, medijskoj kući koja se nalazi na području Like, a koja na tržištu djeluje zadnjih devet godina i ima značajnu čitanost.

Tim Lika Cluba namjerava iskoristiti sredstva za razvoj aplikacije s ciljem poboljšanja širenja informacija unutar ruralnih područja središnje Hrvatske. Kao jedini politički neovisni medij u Lici u Hrvatskoj, Lika Club ima ključnu ulogu u pružanju relevantnih informacija svojim građanima.

Proces razvoja aplikacije uključivat će angažiranje kvalificiranog programera za izradu aplikacije prilagođene korisniku dostupnoj na pametnim uređajima. Osim toga, tim će provoditi promocije aplikacija i događanja usmjerena na poboljšanje medijske pismenosti lokalnog stanovništva. Stvaranjem aplikacije Lika Club, projekt nastoji ispuniti kritičnu potrebu za poboljšanim protokom informacija i bolje služiti informacijskim zahtjevima zajednice.

Više o potpori vrijednoj 60.000 eura saznajte OVDJE.

Ostali mediji koji su dobili potporu dolaze iz Belgije, Francuske, Mađarske, Irske, Italije, Latvije, Litve, Poljske, Portugala, Rumunjske i Španjolske. Ukupan iznos raspodijeljen na 17 prijedloga bio je 524.265 eura.

Žiri je odabrao navedene projekte zbog njihove održivosti, inovativnosti, raznolikosti i izvedivosti. Bila su to četiri vrlo važna aspekta koje je žiri uzeo u obzir prilikom odabira pobjednika.

Žiri je također cijenio njihovu sposobnost da pokažu pridržavanje temeljnih novinarskih načela: utemeljenost na činjenicama, točnost, neovisnost, poštenost, nepristranost i odgovornost. Utjecaj svakog projekta na njihovu lokalnu publiku i zajednice u odnosu na pustinjska područja vijesti bio je ključni faktor za konačnu ocjenu. Ovih 17 projekata trajat će sedam mjeseci.

Za prvi krug prijava za program potpora LocalMedia4Democracy, Journalismfund Europe primio je 88 prijava iz 20 različitih zemalja EU-a. Ukupno su se prijavile 82 pravne osobe i 12 novinara, registrirani/ s prebivalištem u Albaniji, Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Malti, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Sloveniji i Španjolskoj. Žiri je morao napraviti nekoliko teških odluka kako bi odabrao najbolje projekte koji će biti podržani.

Rok za drugi krug prijava: 28. rujna 2023.

Sljedeći rok za prijavu je četvrtak, 28. rujna 2023. u 13 sati. Ako imate još pitanja u vezi s fondom, ovdje rezervirajte termin prije prijave kako biste povećali svoje šanse za dobivanje potpore.

Projekt Lokalni mediji za demokraciju je 18-mjesečni projekt sufinanciran od strane Europske unije, a pokrenut od strane konzorcija partnera: Journalismfund Europe, Centar za medijski pluralizam i medijske slobode (CMPF), Međunarodna podrška medijima (IMS), i Europska federacija novinara (EFJ).

Uz program dodjele bespovratnih sredstava, ove organizacije provode višestruki program za pomoć lokalnim, regionalnim i društvenim medijima koji se bore s problemima u pustinjskim područjima u Europi, pružanjem financijske potpore, izgradnjom organizacijskih kapaciteta i provođenjem istraživanja mapiranja situacije na terenu.

Za više informacija o projektu #LocalMedia4Democracy kliknite OVDJE.

Foto: EFJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031