Ljetna škola istraživačkog novinarstva BIRN na hrvatskoj obali

BIRN-ova  ljetna škola istraživačkog novinarstva 11. put u kolovozu, novinarima nudi jedinstvenu priliku da nauče istraživačke vještine od nagrađivanih trenera i novinara.
Ljetna škola istraživačkog novinarstva, koja će se ove godine održati u hrvatskom slikovitom primorskom selu Mlini od 23. do 30. kolovoza, ponovno će okupiti vrhunske novinare i urednike na jednotjednom programu obuke.

Zbog globalne pandemije, BIRN je promijenio svoj uobičajeni program kako bi osigurao poštivanje zdravstvenih i sigurnosnih mjera. Ovogodišnji hibridni program uključivat će mrežne i izvanmrežne sesije.

Ove godine BIRN se udružuje s novinarima i trenerima iz Lighthouse Reports -a, nagrađivane neprofitne organizacije sa sjedištem u Nizozemskoj koja vodi složene transnacionalne istrage kombinirajući tradicionalne novinarske metode s novim tehnikama.

Po prvi put ovog ljeta, polaznici će imati priliku odabrati jednu od četiri teme: oružje, nadzor, poljoprivreda i otpad. Dio programa obuke bit će usmjeren na tri teme koje su polaznicima najzanimljivije.

Ujutro će sudionici imati zajedničke sesije iz praktičnih vještina istraživačkog novinarstva.

U popodnevnim sesijama sudionici će biti podijeljeni u tri skupine, ovisno o temi koju su odabrali. Svaka grupa imat će svoje glavne trenere i s njima će raditi na određenim istragama, pokrivajući temu svoje skupine, primjenjujući vještine i tehnike stečene tijekom jutarnjih sesija. Konkretne ideje i kutovi priče, kao i potrebni materijali, bit će pripremljeni prije ljetne škole, a sudionici će ih dobiti tijekom brifinga prvog dana.

Očekuje se da će rad na istragama biti dovršen tijekom Ljetne škole, a samo će manji završni radovi biti ostavljeni za kasnije. Novinari iz drugih medija potiču se da zajedno objavljuju istrage nastale u Ljetnoj školi. Dnevni red i detaljan popis trenera bit će objavljeni uskoro.

BIRN je osigurao 30 punih stipendija za odabrane sudionike. To će pokriti smještaj, prehranu, kao i troškove prijevoza do 150 eura. Osim obuke, uredničke podrške i mentorstva, BIRN će, putem našeg Fonda za istraživačke inicijative, sudionicima dati naknade. Prihvatljivi sudionici uključuju novinare koji imaju iskustva u istraživačkom novinarstvu i koji su obrađivali temu koju su odabrali. Prijaviti se mogu novinari iz ovih zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Turske.

Novinari koji su ranije sudjelovali u našim ljetnim školama ponovno se mogu prijaviti.

Od prve Ljetne škole 2010. godine, BIRN je obučio više od 300 novinara s Balkana i šire, pružajući im financijsku, uredničku, mentorsku i izdavačku podršku. Sudionicima, koji su obično mješavina iskusnih istraživačkih novinara i onih koji imaju samo nekoliko godina iskustva na tom polju, također se pružaju izvrsne mogućnosti za umrežavanje.

Zbog pandemije koja traje, postoji mogućnost da neki treneri neće moći doći u Hrvatsku, pa će nam se pridružiti putem Zooma. BIRN također želi poduzeti sve potrebne mjere prevencije i zaštite te će obavijestiti sudionike o pravilima i postupcima povezanih s COVID-19. U slučaju da neće biti moguće sastati se uživo, škola će se najvjerojatnije odvijati na mreži.

Postupak prijave uključuje slanje ispunjenog prijavnog obrasca i životopisa, kao i primjer vašeg rada.

Prijave se zatvaraju 7. srpnja.

Kliknite ovdje za prijavu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!