Krećemo s novim projektom “Sindikati za pravedan oporavak”

Sindikat novniara Hrvatske započinje s novim projektom u suradnji s Europskom federacijom novinara (EFJ) i Europskom konfederacijom sindikata (ETUC), projekt EU “Sindikati za pravedan oporavak” uključuje 15 novinarskih organizacija.  COVID-19 je naglasio važnost socijalnog dijaloga i  ključno je da učinkovit socijalni dijalog bude u središtu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, za to su potrebni jaki sindikati!

ETUC i EFJ odlučili su rasporediti sredstva odobrena od Europske Komisije na izgradnju kapaciteta na nacionalnoj razini kako bi pomogli  sindikatima u njihovim nastojanjima da izgrade digitalni sindikalizam, razvijaju digitalne vještine i  alate sindikata, što će sveukupno ojačati njihov organizacijski kapacitet, komunikaciju s članovima i njihovu ulogu u nacionalnim institucijama socijalnog dijaloga. Općenito, ova inicijativa ima za cilj podržati sindikate u njihovim aktivnostima na oblikovanju nacionalnih planova oporavka koji osiguravaju sigurne poslove uz pristojnu plaću i uvjete, ali i aktivnostima koja su usmjerena na pitanja slobode medija, demokracije, korupcije i zaštite zviždača u Europi, a posebno u regiji Balkana.

Sindikalna kuhinja

Sindikat novinara Hrvatske u svojem dijelu projekta nastojat će osnažiti nastavak svojih osnovnih aktivnosti – jačanje kapaciteta zaštite prava radnika kroz kolektivne ugovore. Zato nam je prvi konkretan cilj započeti razgovore i formirati tim za pregovore o nacionalnom kolektivnom ugovoru, što je jedan od glavnih ciljeva Sindikata novinara Hrvatske. Organizirati ćemo nekoliko sastanaka s partnerima u ovom procesu, izradu strateških smjernica i sastanak s predstavnicima partnera iz socijalnog dijaloga. Drugi cilj ovog projekta je pokretanje pregovaračkog procesa u 5 medijskih kuća u Hrvatskoj, organizirat ćemo sastanke sa sindikalnim podružnicama u Hrvatskoj i radionice za obuku pregovarača. Nastavit ćemo rad na okupljanju freelancera; Nadam se da ćemo ovim projektom ojačati našu podružnicu freelancera i atipičnih radnika u medijima.   Osim toga, projekt je osigurao sredstva za radionice sa stručnjacima o ovoj problematici. Konačno, namjeravamo pripremiti strategiju i planove za zaštitu slobodnih novinara  i netipičnih radnika u medijskom sektoru.
Kroz projekt podići ćemo vidljivost  sindikata snimanjem video podcasta Sindikalna kuhinja u kojem ćemo razgovarati s istaknutim pojedincima iz našeg sindikalnog i medijskog okruženja. Ugostit ćemo novinare, ali i druge sudionike našeg društvenog života i razgovarati o zaštiti radničkih prava i važosti zaštite neovisnog novinarstva.
Vjerujemo da je ovaj projekt samo početak početak daljnje suradnje i rada naših organizacija te iskorak u jačanju mreže koja nam je svima potrebna ako želimo projektima ojačati kapacitete i aktivnosti naših organizacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!