Kompromisni prijedlog protiv SLAPP-a u suprotnosti je sa svrhom Direktive

Europska federacija novinara (EFJ) izrazila je duboku zabrinutost najnovijim razvojem događaja u vezi s europskom  direktivom protiv SLAPP-a. Članovi Koalicije protiv SLAPP-a u Europi (CASE) pisali su švedskom predsjedništvu Vijeća EU-a o zabrinjavajućem nacrtu kompromisnog prijedloga koji je procurio u javnost  6. ožujka 2023.

Kompromisni prijedlog švedskog predsjedništva poražava sam sebe, u suprotnosti je sa svrhom Direktive protiv SLAPP-a i potkopava njezin duh. Ne ispunjava očekivanja  Europskog parlamenta, najvažnijeg demokratskog tijela Europske unije.

Pozivamo nacionalne vlade da odmah djeluju kako bi osigurale da Europsko vijeće ne razvodni samu svrhu direktive, a to je pružiti značajnu zaštitu od zlouporabe tužbi usmjerenih na one koji rade u službi javnosti.

U pokušaju da upozorimo da se protivimo takvom zakonodavnom prijedlogu poslali smo pismo stalnom predstavniku Kraljevine Švedske pri EU-u, uoči sastanka Vijeća 15. ožujka 2023.

Poštovani gospodine Lars Danielsson,

Pišemo kao predstavnici članica Koalicije protiv SLAPP-a u Europi (CASE) kako bismo izrazili duboku zabrinutost nacrtom kompromisnog prijedloga protiv SLAPP -a koji je objavilo predsjedništvo Vijeća EU-a.

Predloženu direktivu protiv SLAPP-a koju je objavila Europska komisija (EK) u travnju 2022. CASE koalicija je  pozdravila , iako smo primijetili da određena područja prijedloga treba nadograditi kako bi se osigurala značajna zaštita od zlouporabe tužbi usmjerenih na javne promatrače kao što su novinari, branitelji ljudskih prava i organizacije civilnog društva koje javno djeluju. Kompromisni prijedlog ide u suprotnom smjeru, razvodnjavajući ključnu zaštitu i radikalno sužavajući opseg proceduralnih jamstava koje predlaže EK, te ne ispunjava očekivanja Europskog parlamenta, najvažnijeg demokratskog tijela Europske unije.

Posebno smo zabrinuti zbog sljedećeg:

  • Članak 4. predložene direktive EK-a zajedno s uvodnom izjavom 22, koja je definirala „Pitanja s prekograničnim implikacijama” kako bi uključila slučajeve usmjerene na radnje relevantne za više od jedne države članice, uklonjen je iz teksta, što kao rezultat ne ostavlja odgovarajuće smjernice za usklađenu provedbu Direktive;

  • “Očito neutemeljen” definiran je tako usko u novom paragrafu 13(a) uvodne izjave da predloženi mehanizam prijevremenog otpuštanja čini beskorisnim. U novoj verziji prijedloga Direktive, “očito neutemeljena” tvrdnja shvaćena je „kao tvrdnja koja je toliko očito neutemeljena da nema prostora za bilo kakvu razumnu sumnju (..)”. Većina zlouporabnih tužbi neće zadovoljiti ovaj previsok prag;

  • Članak 15. o naknadi štete je uklonjen, a ostale mjere osmišljene za zaštitu ljudi i organizacija civilnog društva na koje se odnose SLAPP-ove i za odvraćanje od korištenja SLAPP-ova znatno su ublažene.

Ukupni učinak ovih promjena jest smanjenje potencijalnog utjecaja i učinkovitosti bilo koje buduće direktive.

Od 570 europskih SLAPP slučajeva  koje je identificirao CASE, samo 10% bi se kvalificiralo kao “prekogranično” korištenjem tumačenja primijenjenog u kompromisnom prijedlogu Vijeća. S druge strane, tako visok prag za odbacivanje prije suđenja u većini bi slučajeva predloženi mehanizam za rano odbacivanje učinio potpuno suvišnim: većina država članica EU-a već ima mehanizme pred suđenje za uklanjanje neosnovanih slučajeva iz sudskog sustava, a u većini slučajeva prag uključen u kompromisni prijedlog predstavlja  manju prepreku  za SLAPP tužitelje od postojećih mehanizama.

Zatim, uklanjanjem kompenzacijskih šteta, kompromisni prijedlog prepušta članku 14. (dodjela troškova) i članku 16. (kazne) da osiguraju  sredstvo odvraćanja. Nažalost, prijedlog slabi obje ove odredbe, ostavljajući neizvjesnim hoće li oni koji se koriste SLAPP-ovima biti sankcionirani ili ne – i nejasno je u kojem će obliku te sankcije biti.

Teško je vjerovati kako će mehanizmi predloženi u kompromisnom prijedlogu napraviti bilo kakvu značajnu razliku u odnosu na one na koje pogađaju SLAPP-ovi. Stoga je ključno da nacionalne vlade sada djeluju kako bi osigurale da Europsko vijeće ne razvodni odredbe predložene direktive EK-a, već da ih nadograđuje kako bi osiguralo snažnu zaštitu od SLAPP-ova u Europi.

Potpisala Koalicija protiv SLAPP-ova u Europi (CASE)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031