Kako to rade Skandinavci

Od kraja ožujka političari iz skandinavskih zemalja pokrenuli su ciljane mjere podrške za medijsku industriju pogođenu krizom Covid-19. Pogledajte koje su sve mjere predvidjeli kao podršku medijima u COVID krizi, izvještava Nordicom.

U krizama raste potreba za novinarstvom i pouzdanim informacijama, ali istodobno je Covid kriza težak udarac za medije koji gube ogromne prihode od oglašavanja. Kako bi novinarstvo održali na životu i pružili podršku, skandinavski političari pokrenuli su ciljane mjere za medijsku industriju.

Pogledajte pregled mjera raspoređenih po državama i kronološkim redom.

Danska
31. ožujka vlada je najavila da bi će potporu za tiskanie medije isplatiti ranije nego što je planirano. Smanjeni su zahtjevi za samostalno proizvedene sadržaje za nekomercijalne lokalne radio i televizijske stanice. [368,1 milijuna DKK medijske podrške za likvidnost medija]

1. travnja predstavljen je paket mjera medijske pomoći, kako bi se kompenzirali izgubljeni prihodi od oglašavanja. Shema odšteta, za koju se procjenjuje da obuhvaća 180 milijuna DKK, namijenjena je tiskanim i digitalnim informativnim medijima, časopisima i časopisima te komercijalnom radiju. Plan je medijima nadoknaditi 60 posto izgubljenog prihoda ako se oglasi spuste za 30-50 posto, i 80 posto ako izgube 50-100 posto prihoda od oglašavanja. Naknada je predviđena za gubitke u razdoblju od 9. ožujka do 8. lipnja 2020., ali sredinom svibnja produljeno je do 8. srpnja.

Više informacija: Shema kompenzacije COVID-19 za danski medijski sektor

Finska
16. travnja Ministarstvo komunikacija predložilo je brzu podršku medijima koje je pogodila pandemija Corone. Predvieno je da podrška medijskim tvrtkama koje se suočavaju s financijskim poteškoćama zbog pandemije treba biti usmjerena na jačanje novinarstva putem fincijske pomoži za isplatu plaća ili podšku freelancerima. Za raspodjelu potpore imenovan je neovisni odbor sa stručnjacima iz područja novinarstva. Osim diskrecijske podrške medijima u krizi Covid-19, predloženo je i istraživanje trajnijeg sustava podrške novinarstvu u Finskoj.

Više informacija:

Istraživanje Ministarstva komunikacija o podršci novinarstvu.
Ministarstvo komunikacija o funkcioniranju medija.

Finsko izvješće o trajnoj podršci novinarstvu

Norveška
Norveška uprava za medije ubrzala je plaćanje medijske potpore medijima, novinama i lokalnim radio i televizijskim stanicama. Državni proračun za 2020. godinu već je sadržavao dodatak od 40 milijuna norveških kruna, od čega je 30 milijuna namijenjeno malim lokalnim medijima i isplata tih potpora je ubrzana.

Vlada je 6. svibnja predstavila privremenu shemu naknada prema kojoj će pomoći da se nadoknadi 60 posto prihoda koje su izgubili u razdoblju od 1. ožujka do 15. lipnja, s maksimalnim iznosom od 15 milijuna kruna. Za pomoć se mogu prijaviti nacionalni mediji s padom prihoda od najmanje 20 posto, a lokalnim i regionalnim medijima s padom prihoda od najmanje 15 posto. Gornja granica programa potpore je 300 milijuna kruna.

Švedska

3. travnja, vlada je predložila trajno povećavanje medijske podrške za 200 milijuna SEK godišnje. 150 milijuna za distribuciju tiskanih novina, dok će preostalih 50 milijuna SEK udvostručiti potporu za pokrivanje  područja koja nemaju ili imaju slabu novinarsku pokrivenost. Uz to mediji mogu dobiti potporu za novinare ranije nego je planirano.

Ukinuta je naknada za recikliranje, medijska industrija neće morati snositi troškove prikupljanje recikliranog papira.

8. svibnja vlada je objavila da će medijima koao potporu zbog korona krize isplatiti dodatnik 500 milijuna SEK

O stalnim medijskim subvencijama u skandinavskim zemljama pročitajte ovdje;

Medijski PDV u skandinavskim zemljama – sličnosti i razlike (članak 06.04.2020)

Medijski sektori s sniženom stopom poreza na dodanu vrijednost u skandinavskim zemljama 2020. (PDF)

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031