#JusticeForDaphne

Foto: Matthew Mirabelli/ AFP

16. listopada obilježit će se pet godina od brutalnog atentata na najpoznatiju maltešku istraživačku novinarku i antikorupcijsku aktivisticu  Daphne Caruana Galizia. Tog dana, dok se Daphne Caruana Galizia udaljavala od svoje obiteljske kuće u Bidniji, eksplodirala je bomba postavljena ispod njezina sjedala u automobilu. Imala je 53 godine. Posljednje riječi koje je napisala bile su “prevaranti su posvuda. Situacija je očajna.” Pet godina od njezina brutalnog ubojstva, malteške vlasti još nisu procesuirale sve koji su bili uključeni u planiranje i izvođenje napada. U isto vrijeme, malteške vlasti tek trebaju primjeniti antikorupcijske preporuke Odbora za javnu istragu o ubojstvu Daphne Caruana Galizia. Nedavno objavljivanje zakonskih prijedloga malteške vlade koji se odnose na medijski sektor i određena ograničenja upotrebe SLAPP-ova korak je u pravom smjeru. Međutim, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava  Dunja Mijatović pozvala je malteške vlasti  da osiguraju javne konzultacije. Podržavamo ovaj poziv da se civilno društvo uključi u odlučivanje i provedbu reforme medijskog sektora. Kako bi odali počast njezinom sjećanju i nastavili tražiti ​​na pravdu, Europska federacija novinara (EFJ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ) organizirale su akciju u Bruxelleasu.

14. 10. došlo je do obrata na suđenju kada su braća osumnjicena za napad priznala krivnju. Nakon priznanja, Kazneni sud danas je osudio braću Alfreda i Georgea Degiorgija na po 40 godina zatvora zbog njihove uloge ubojica u atentatu na vodeću maltešku istraživačku novinarku Daphne Caruana Galizia . U tijeku je daljnji pravni postupak protiv navodnog organizatora, Yorgena Fenecha i dvojice muškaraca koji su navodno isporučili bombu.

Dvojca braće priznala su ubojstvo malteške istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije 2017. godine, u nevjerojatnom obratu prvog dana njihovog suđenja.  Alfred i George Degiorgio prvo su se izjasnili da nisu krivi. No nakon dulje pauze njihovi odvjetnici rekli su da su pristali priznati krivnju u zamjenu za blažu kaznu.  Već četiri osobe priznale sudjelovanje u ubojstvu, biznismen čeka suđenje.  Njihovo priznanje krivnje znači da su već četiri osobe priznale da su sudjelovale u ubojstvu. Peti muškarac, lokalni biznismen Yorgen Fenech, u zatvoru čeka suđenje. Tužitelji vjeruju da je on naručio ubojstvo, što on niječe.  George Degiorgio priznao je zločin u intervjuu Reutersu ranije ove godine. Odvjetnik dvojice braće rekao je da muškarci traže pomilovanje u zamjenu za otkrivanje “svega što znaju o drugim ubojstvima, bombama i zločinima”.

Ništa od zahtjeva za pomilovanje

Nije prihvaćen njihov zahtjev za pomilovanje, a poroti od pet muškaraca i četiri žene na početku postupka je rečeno da uzmu u obzir samo ono što su čuli u sudnici. Caruana Galizia (53) bila je poznata istraživačka novinarka na Malti. Njezino ubojstvo 16. listopada 2017. godine otvorilo je pitanje o vladavini prava u najmanjoj državi članici Europske unije. Tužitelji su na jutarnjem ročištu rekli da su Degiorgio i još jedan supočinitelj, Vincent Muscat, prvo planirali ustrijeliti Caruanu Galiziu, ali su ipak nabavili bombu i stavili je u njezin automobil. George Degiorgio aktivirao je bombu s jahte blizu obale Malte dok su Alfred Degiorgio i Muscat bili promatrači. Muscat se prošle godine nagodio i priznao svoju ulogu u zločinu u zamjenu za informacije te služi 15 godina zatvora.

Tajni fondovi

Braća Degiorgio i Muscat uhićeni su u prosincu 2017. i otad su iza rešetaka. Veći dio slučaja izgrađen je oko svjedočenja i snimki telefonskih razgovora posrednika u planiranju ubojstva, Melvina Theuma, koji je dobio predsjedničko pomilovanje u zamjenu za informacije krajem 2019. godine.  Tvrdio je da je ubojstvo naručio Fenech, voditelj konzorcija koji je 2015. kontroverzno dobio vladin ugovor za izgradnju elektrane. Uhićen je u studenom 2019.  Caruana Galizia otkrila je tajnu tvrtku koja je navodno trebala usmjeravati sredstva u tvrtke registrirane u Panami u vlasništvu tadašnjeg ministra energetike Konrada Mizzija i šefa kabineta vlade Keitha Schembrija. Nema dokaza o nezakonitom prijenosu novca.

Uhićenje dovelo do ostavke premijera

Reutersova istraga nakon njezine smrti utvrdila je da tvrtka pripada Fenechu. Uhićenje Fenecha dovelo je do ostavke Schembrija i premijera Josepha Muscata. Obojica negiraju bilo kakvu umiješanost u ubojstvo novinarke i nisu procesuirani. Peta godišnjica ubojstva Daphne Caruane Galizije obilježit će se na skupu u nedjelju na kojemu će se obratiti predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Izvor: Ricardo Gutiérrez / EFJ.
Pet godina nakon njezina ubojstva, naše organizacije nastavljaju se zalagati za punu pravdu za Daphne Caruanu Galiziu i zločine zbog kojih je ubijena zbog razotkrivanja kriminala. Ništa manje neće biti dovoljno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!